Gerincvelősérülésnek kitett patkányoknál jelentős javulást értek el az idegsejtek regenerációjában - számolnak be amerikai kutatók a Journal of Neurosciences című szakfolyóirat júliusi számában.

A gerincvelő sérülésekor az idegsejtek, illetve ezek ingerületvezető nyúlványai, az ún. axonok károsodhatnak. A sérülés helyén üregek keletkezhetnek, melyek folyadékkal telnek meg. Ilyen közegben a károsodott idegsejtek önmaguktól már nem képesek axonjaikat olymértékben regenerálni, hogy azok áthidalják ezeket a "szakadékokat" és újból biztosítsák az ingerület-átvitelt. Olyan környezetet kell biztosítani, ami serkenti ezt a folyamatot.

A San Diegó-i University of California kutatói mesterségesen gerincvelősérülést idéztek elő patkányokon, majd azt vizsgálták, regenerálódnak-e az idegsejtek. A beavatkozás előtt az állatokat ún. ciklikus adenozin-monofoszfáttal (cAMP), a sejtnövekedésben szerepet játszó hírvivő molekulával kezelték. A sérült gerincvelőbe csontvelőből nyert szövetet ültettek be, majd az állatokat növekedési faktorral, neurotropinnal kezelték. A módszer hatására a rágcsálóknál három hónap alatt új idegsejt-nyúlványok képződtek, melyek a beültetett és a gerincvelői szövetet egyaránt benőtték.

A Mark Tuszynski professzor vezette kutatócsoport reményei szerint a cAMP molekulával történő előzetes kezelési módszer - továbbfejlesztését követően - a krónikus gerincvelősérüléssel küzdő emberek gyógyításában is felhasználható lesz. Addig azonban még számos további kísérletre van szükség, hiszen eddig kimondottan csak az axonok regenerálódási képességét vizsgálták, az ezzel elért működésben tapasztalható javulásokat nem.

Cseh Júlia