Évente 49 millió köbméternyi hulladék kerül ki az európai hűtőkből, amivel 49 Empire State Building-et lehetne megtölteni.

A világ legnagyobb háztartásigép-gyártó cégének nemrég végzett online kutatása szerint az európaiak szemetének 10 százalékát a hűtőből kidobott, lejárt, megromlott élelmiszerek teszik ki. A hat európai országban végzett felmérés szerint a háztartások 63 százalékában hetente átlagosan 7,5 liter hulladék származik a hűtőszekrényekből.

Ennek legfontosabb okai, hogy az európaiak többet vásárolnak, mint amennyire valójában szükségük van, ráadásul a hűtőgépet nem takarítják rendszeresen, és gyakran előfordul, hogy "ottfelejtődik" egy-egy kibontatlan csomagolású élelmiszer, amely aztán szép lassan megromlik.

A kutatók több mint háromezer egyszemélyes és családos háztartást vizsgáltak meg Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Svédországban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban. A felmérésből kiderült, hogy évente átlagosan 49 millió köbméter hűtőszekrény-hulladék gyűlik össze, amivel 49 Empire State Buildinget lehetne megtölteni. A legpazarlóbbak az angolok, akik 10,3 liternyi szemetet dobnak ki hetente, hozzájuk képest egy lengyel család - 7,6 liter - egy francia (7,4 liter) egy svéd (6,8) és egy olasz (6,3) takarékosnak számít.