Minden korábbinál kisebb és könnyebb gerincest találtak amerikai kutatók. Az asztráliai Nagy-korallzátony hét milliméteres lakóját tömzsi csecsemőhalnak nevezték el.

Forrás: EPA
Schindleria brevipinguis "hatalmas" akváriumában

Úgy tűnik, újabb rekord született a zoológiában, ugyanis egy olyan parányi halra bukkantak, amely nem csupán a halak, hanem az összes gerinces állat közül is a legkisebb teremtmény. Az asztráliai Nagy-korallzátony hét milliméteres lakóját tömzsi csecsemőhalnak nevezték el, hivatalosan pedig a Schindleria brevipinguis nevet kapta. A rekordot eddig szintén egy hal, az egy centiméteres törpe goby tartotta.

A faj első példányát még 1979-ben gyűjtötték be az Ausztrál Múzeum munkatársai, de nem szenteltek neki különösebb figyelmet egészen addig, amíg egy amerikai halbiológus, H.J. Walker, a Scripps Institution of Oceanography munkatársa nem kezdte el tanulmányozni a fonálszerű élőlényt. Walker mutatta ki, hogy egészen új fajról van szó. A tömzsi elnevezés pedig arra utal, hogy - furcsa mód - a többi csecsemőhalhoz hasonlóan kevésbé törékeny a megjelenése.

A faj hímjei hét milliméteresek, a nőstények viszont valamivel nagyobbra, 8,4 milliméterre nőnek. Az apró hal élete rövid, alig két hónap, így egy év alatt több generáció is felnő, ami nagyban segíti a környezetéhez történő gyors alkalmazkodást. Erre szüksége is lehet, hiszen egyes előrejelzések szerint élőhelye, a Nagy-korallzátony 2050-re teljesen megsemmisülhet. A ritka és szinte teljesen észrevétlen tömzsi csecsemőhalból eddig csupán hat példányt sikerült begyűjteni.