Önálló döntést hozott egy műhold

2004.07.29. 9:14

Az amerikai EO-1 földmegfigyelő műhold nemrég úgy döntött, hogy alaposabban szemügyre vesz egy váratlan vulkánkitörést az Antarktiszon. A műhold a földi irányítóközpont beavatkozása és tudta nélkül határozott a pályamódosításról. A Space News hetilap tudósítása szerint a nagyszerű teljesítményt lehetővé tévő új szoftver ezzel teljes sikerrel mutatkozott be.

A Marsra küldött kutatórobotok, a távoli bolygókhoz irányított űrszondák fedélzeti számítógépei természetesen rendelkeznek előre beprogramozott döntési alternatívákkal, az EO-1 (Earth Observing One) döntési szabadsága azonban ezeknél jóval nagyobb. A komoly döntési szabadságot megengedő szoftverek kidolgozásának szükségessége akkor merült fel először, amikor évekkel ezelőtt a Galileo-űrszonda - úton a Jupiter felé - elrepült az Ida kisbolygó mellett. Felvételeinek földi elemzése során derült ki, hogy a kisbolygó egy apró holddal rendelkezik, azaz körülötte egy még kisebb aszteroida kering. Mire erre rájöttek, már nem volt lehetőség arra, hogy a Galileót a váratlan égi páros további tanulmányozására utasítsák.

A most kipróbált szoftvert eredetileg az amerikai légierőnél fejlesztették ki. Három részből áll: az egyik a váratlan jelenségek felismerésére szolgál, a másik a pályamódosítást tervezi meg és vezérli le, a harmadik pedig összeköti a két programcsomagot.

Az EO-1 fedélzetén működik egy olyan spektrométer, amely az olvadt, forró láva hősugárzását méri. A szokásos megoldásnál a mérési eredményeket a műhold lesugározza az irányítóközpontba, ahol idővel feldolgozzák az adatokat. Az EO-1 fedélzeti rendszere viszont önállóan elemezte a felvételeket, és felfigyelt az Erebus-vulkán hirtelen megnövekedett hősugárzására. Az első mérési eredmények rögzítésétől számított 7 óra múlva a műhold ismét a vulkán fölé kormányozta magát, és további méréseket végzett.

Az első siker után megkezdődött a további alkalmazási lehetőségek felmérése, tervezése. A programcsomag néhány éven belül valószínűleg feltöltésre kerül a Mars körül keringő Mars Odyssey űrszondára. A Föld körül keringő műholdak elsősorban a természeti katasztrófákra figyelhetnek fel, a védelmi minisztériumot a repülőtereken zajló változások gyors nyomon követése érdekli. Jelentős megtakarítást hozhat, ha a műhold alapos előválogatást végez az általa készített felvételek között, és csak a használhatókat küldi le a kiértékelőknek. Ha a felvételek például nem meteorológiai célokat szolgálnak, akkor felesleges a felhős időben készült képek továbbítása.

Jéki László

KAPCSOLÓDÓ CIKK