A koffein befolyásolja az inzulinhormon szintjét, ezért a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő kávéfogyasztó számára megnehezítheti vércukorszintje beállítását, vélik az durhami Duke Egyetem kutatói.

A Diabetes Care című szaklapban ismertetett kutatásba 14 (11 férfi, 3 nő) 2. típusú cukorbetegségben szenvedő - rendszeresen kávét fogyasztó - személyt vontak be. A szakemberek arra a kérdésre kerestek választ, vajon milyen hatással van a koffein az érintettek szénhidrát-anyagcseréjére.

A korábban időskori diabéteszként is emlegetett betegség ma már egyre gyakrabban lép fel elhízással küzdő fiataloknál. A kórtól szenvedők immúnissá válnak a szervezet által termelt inzulinhormonnal szemben, így az elfogyasztott táplálékból felszívódó szénhidrátok nem jutnak el a sejtekbe, ami a vércukorszint kóros emelkedéséhez vezet.

A vizsgálat résztvevőinek egyszer étkezés, máskor átmeneti "éheztetés" előtt koffeinkapszulát kellett bevenniük. Azokban az esetekben, amikor a koffeinfogyasztást nem követte étkezés, a kutatók sem a vércukor-, sem pedig az inzulinszintben nem tapasztaltak változást. Ellenkező esetben ellenben a vércukorszint csaknem 50, míg az inzulinszint 20 százalékkal megugrott. A kutatók szerint a koffein e hatása ront a cukorbetegek amúgy is "zavart" anyagcseréjén, ezért úgy vélik, hogy a betegség könnyebben kezelhető lenne, ha az érintettek lemondanának a kávéfogyasztásról. A pontos hatásmechanizmus tisztázásához további vizsgálatok szükségesek.

Cseh Júlia