Állatvédő szervezetek kampányának hatására betiltották a thaiföldi hatóságok az orángutánok thai-box mérkőzéseit.

Az orángutánok a bangkoki Safari World park legnagyobb attrakciói voltak: miként a helyi népszerű küzdősport versenyzőit, élénk színű rövidnadrágba öltöztették őket, mellső lábaikra kesztyűt húztak és arra ösztökélték őket, hogy üssék-rúgják egymást.

A park vezetői ugyan azt állították, hogy ezek az összecsapások előre betanított koreográfia szerint zajlanak, és hogy nem áll fönn az orángutánok sérülésének veszélye, a főemlősök védelmére alakult International Primate Protection League azonban figyelmeztetett: az állatokat olcsó pénzszerzés céljából zsákmányolják ki, és "sportkarrierjüket" követően nyomorult élet jut nekik osztályrészül. A rendőrség végül betiltotta az "orangután-Rockyk" mutatványát, és a múlt héten elkobzott 110 orángutánt is. Ezeket feltevések szerint Malajziából és Indonéziából csempészték be Thaiföldre, hogy ott thai-box bemutatókon léptessék fel őket.

Az ilyesfajta viadalok, állatmutatványok több szempontból is károsak, mind a vadon élő fajokra, mind az emberre nézve - magyarázza egy helyi állatvédő. Ha az orángutánkölyköket ideje korán elszakítják anyjuktól - hasonlóan számos emlősfajhoz - a nőstényekben nem fejlődik ki az anyai ösztön, és a későbbiekben nem lesznek képesek utódokat nevelni. Az állatokat fölhasználó, vagy inkább kihasználó, szórakoztatóipar ráadásul állandó megrendelője az illegális állatkereskedőknek. Végül pedig, végtelenül helytelen, ha a gyerekeket úgy neveljük, hogy élvezetüket leljék abban, ha a szemük láttára állatokat ugrasztanak egymásnak. "Mindez rossz az állatoknak, veszélyes a kihalófélben lévő fajokra nézve, és gúnyt űz az élővilágból" - nyilatkozta Roger Lohanan thai állatvédő.

Az Indonéziában és Malajziában őshonos orángutánok száma mára 20 ezer alá csökkent a világban a vadászat, illetve természetes környezetük zsugorodása következtében.

Már csak két szigeten élnek

A gorillákhoz, csimpánzokhoz és gibbonokhoz hasonlóan az orángutánok is az emberszabású majmok közé tartoznak. Az illegális fakitermelés, az erdőtüzek és az aranybányászat hatalmas mértékben pusztítja élőhelyeiket, ezért az orángután a fokozottan veszélyeztetett fajok egyike. Vadon élő egyedeik már csak Ázsia két szigetén, Szumátrán és Borneón találhatók. A korábbi ismeretek szerint mintegy 9 ezer egyed él Észak-Szumátrán egy nemzeti parkban, 10-15 ezer példány pedig Borneón.

A főemlősöket kutató szakemberek korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben nem történik azonnali lépés az állat élőhelyeinek megmentésére, 2020-ra már csak állatkertekben gyönyörködhetünk a vörös óriásokban.

Az ENSZ Környezeti Programja (Unep) arról számol be, hogy az éves 5%-os élőhely-pusztulás oda vezethet, hogy 2030-ra gyakorlatilag nem lesz érintetlen élőhely az orángutánok számára.