Influenzavírus okozta skizofrénia

2004.08.09. 9:45

A felnőttkori skizofrénia magyarázata a születés előtti időszakban rejlik, vélik amerikai kutatók. Az anyát a terhesség első felében érő influenzavírus-fertőzés növelheti a kockázatát annak, hogy az utód skizofrénné válik felnőttkorban.

A New York-i Columbia Egyetem Alan Brown vezette kutatócsoportja széles körű vizsgálatot végzett, amelyben terhes nők az 1950-es évek végén, illetve az 1960-as évek elején lefagyasztott vérmintáit ellenőrizték. 64 nő gyermeke felnőttkorban skizofrénné vált. Hasonlítási alapként 125 olyan nő konzervált vérét is megvizsgálták, akiknek az utódját nem érintette ez a betegség.

A vizsgálati eredmények szerint a betegség kialakulásának kockázata a háromszorosára nőtt, ha az anya a terhesség első felében influenzán esett át, vélik a kutatók. A terhesség második felében bekövetkező fertőzés ellenben nem vezetett skizofrénia kialakulásához.

Az összefüggés mögött rejlő pontos mechanizmust a kutatóknak jelenleg még nem sikerült azonosítaniuk. Annyit azonban tudni lehet, hogy az influenzavírusok nem jutnak át a placentán, vagyis az embriót közvetlen nem károsíthatják. Ezért az összefüggés az embrió agyát közvetetten érő komplex - például az anya szervezete által termelt ellenanyagok vagy a bevett gyógyszerek okozta - hatásban keresendő.

Munkájukról az Archives of General Psychiatry című szaklapban számoltak be a kutatók.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK