Elhagyta az intenzív osztályt a transzplantált kisfiú

2004.08.10. 11:59

Elhagyhatta az intenzív osztályt az a 11 éves kisfiú, aki egy hete kapott új májat és vesét a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. Az augusztus 3-i műtét az első olyan magyarországi kombinált szervátültetés volt, amelyet gyermeken végeztek el.

Dr. Fehérvári Imre adjunktus, a műtétet végző sebész arról számolt be, hogy a kisfiú kikerült az intenzívről. A gyermeknek jó a közérzete, sétál, s rendben van minden laboreredménye is. A műtétet végző sebész szerint, amennyiben továbbra is ilyen jól haladnak a dolgok, a kisfiú egy hét múlva átkerülhet a Gyermekklinikára, ahol előreláthatólag egy hétig marad majd.

A 11 éves gyermek, akit veleszületett fejlődési rendellenességei miatt kellett megműteni, február óta volt várólistán. Ez volt a harmadik sikeres kombinált szervátültetés, amit Magyarországon végeztek el, de első ízben fordult elő, hogy a páciens gyermek. Az előző két műtétet is a budapesti klinikán végezték 2000-ben és 2002-ben. Évente Magyarországon átlagosan tíz gyermek szorul májátültetésre, jelenleg egy van várólistán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK