A vízivilág legintelligensebb képviselői közé tartozó delfinek az emberekéhez hasonló társasági életet élnek - vélik brit kutatók. A nagyobb csoportok összetartó erejét néhány "közkedvelt" egyed biztosítja.

A New Scientist című tudományos ismeretterjesztő hetilap legfrissebb számában közölt tanulmány szerzői egy Új-Zéland környéki, 62 egyedből álló palackorrúdelfin-csoport tanulmányozása során figyelték meg, hogy a különböző delfincsoportok közötti érintkezést bonyolult szabályrendszerek irányítják. A csoportösszetartást közvetítői szereppel felruházott csapattagok biztosítják. Ezen egyedek feladata, hogy ápolják a kapcsolatot saját csapatuk és más delfinközösségek között.

Az Új-Zélandnál megfigyelt 62 delfin a nagyobb csoporton belül két szorosabb csapatban élt. Mint az David Lusseau, a brit University of Aberdeen ökológusa és Mark Newman megfigyeléseiből kiderült, a két csapat összetartozását néhány - küllemükben a többiektől semmiben sem különböző - egyed biztosította. Az 1994-től 2001-ig tartó megfigyelés során előfordult, hogy ezen egyedek közül kettő elkalandozott a csoporttól, s ennek eredményeként a két csapat közötti kapcsolat fellazult, a kettévált csoport külön utakon folytatta portyáit. Amint azonban a kulcsegyedek visszatértek, a csapatok közti korábbi kapcsolat helyreállt.

A megfigyelést a kutatók különösen a tengeri emlősök befogásából élő akváriumok és delfináriumok szakembereinek ajánlják figyelmébe: amikor show-műsoraikhoz újabb és újabb delfineket, orkákat választanak el társaiktól, lehet, hogy ezzel nagyobb állatközösségekben tesznek kárt.