A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a globális szinten növekvő porviharoknak messzemenő következményei lehetnek a jövőben, a környezetre és az emberi egészségre egyaránt.

Közel 3 milliárd tonna por kerül évente a levegőbe - mondja Andrew Goudie, az angliai Oxfordi Egyetem szakértője, aki egy nemzetközi geográfuskonferencián mutatta be munkacsoportjának eredményeit Nagy-Britanniában. Az afrikai Szaharából eredő porviharok megtízszereződtek az elmúlt 50 évben, veszélyeztetve ezzel az emberek egészségét, de még a több ezer kilométerre fekvő korallzátonyokat is, emellett pedig hozzájárulnak a bolygó klímaváltozásához is. "A probléma sokkal nagyobb, mint azt eredetileg gondoltuk" - állítja Andrew, aki az elmúlt 50 év műholdas felvételeire alapozza véleményét.

Bármilyen meglepő, Andrew és kollégái szerint a jelenség fő oka az, hogy a sivatagban a tevéket fokozatosan négyütemű járművekre cserélik le. A "toyotizáció"- ezt a kifejezést találta ki Goudie azokra a sivatagi utazásokra, melyeket rendszerint Toyota Land Cruiserekkel tesznek meg - megsérti a sivatag felszíni védőrétegét, ezáltal a por a levegőbe jut, és tovább sodródik a szelekkel - írja a New Scientist. "A sivatagos területek több ezer éven keresztül változatlanok voltak, mivel általában vékony alga- vagy kavicsréteg fedte őket, melyekről a szél már elhordta a finom port. Mivel ezek a rétegek megsérültek, a finom por újra felszínre került, amit a szél könnyen fel tud kapni" - magyarázza Goudie.

"Völgyláz"

Az erdőirtás, a túllegeltetés és a tavak apadása nagymértékben hozzájárulnak az elsivatagosodáshoz, ezáltal pedig a porviharok fokozódásához. A porviharok - melyek átlagosan 200 km átmérőjűek és 100 tonna port szállítanak - a széllel olyan messzire is képesek eljutni Afrikából, mint Grönland vagy az Egyesült Államok.

A jelenség hatása pedig nagyon kiterjedt: még a 3000 km-re fekvő Karib-tenger korallzátonyai is pusztulnak a szaharai portól. A por hozzájárul Grönland jégsapkáinak olvadásához is (és ezzel a tengerszint emelkedését okozza), mivel míg a tiszta jég visszaveri, a porlepte jég elnyeli napfényt.

Az Egyesült Államokban minden évben több ember esik áldozatul az úgynevezett "völgyláznak". A coccidioidomycosis nevű betegség népszerűbb nevét a kaliforniai San Joaquin-völgyről kapta, ahol először fedezték fel. A légzőszervi megbetegedés kiváltó oka egy olyan allergiás reakció, melyet az afrikai por által szállított növényvédő szerek idéznek elő. "A porviharok több ezer kilométer messzeségbe és számos ország területére szállítják a növényvédő szereket és gyomirtókat, a kórokozó mikrobákat és a sós vizek kiszáradt medreiből a levegőbe kerülő sót, mellyel megbetegedéseket, környezetszennyezést és a talaj sóval telítődését idézik elő" - figyelmeztet Goudie.

A jövőben még ennél is aggasztóbb következményei lehetnek a jelenségnek. Az erdőtelepítések és egyéb megelőző intézkedések ellenére porviharok folyamatosan képződnek, többek között az észak-kínai sivatagokban is. A porviharok minden bizonnyal hozzájárulnak a bolygó klímaváltozásához is, habár a szakértők még nem tudják, milyen mértékben.