Újabb emberklónozási botrány

2004.09.01. 13:33

Panos Zavos amerikai orvos legújabb bejelentése szerint halott emberek szöveteiből klónozott emberi embriókat.

Dr. Zavos egy londoni sajtótájékoztatón jelentette be augusztus 31-én, hogy három halott emberből vett genetikai anyagot, amelyeket aztán kiüresített (tehát saját sejtmagjuktól, így saját genetikai anyaguktól megfosztott) tehénpetesejtekbe ültetett be.

Az egyik minta egy 11 éves halott kislány véréből származott, aki 3 nappal korábban autóbalesetben elhunyt. A másik két esetben egy 18 hónapos csecsemő, illetve egy 33 éves férfi holttestéből származott a genetikai anyag - írja a BBC.

Zavos szerint a három esetből kettő sikerrel járt, és életképes, beültetésre kész embriók fejlődtek ki. Az orvos azonban azt állítja, hogy korai állapotban elpusztította az embriókat.

A bejelentés újabb vihart kavart a klónozás körüli amúgy is zavaros vizeken. Túl az eljárás etikátlanságán és a törvények megszegésén Zavos - hasonszőrű társaihoz, például Antinori doktorhoz hasonlóan - megint nem szolgált tudományos bizonyítékokkal vagy az eljárás részleteit leíró közleménnyel. Az általa "áttörésnek" minősített eljárás ezért minden bizonnyal egy újabb szenzációhajhász hamisítvány.

KAPCSOLÓDÓ CIKK