Tokió eltűnhet a föld színéről - vélik japán kutatók, akik állítják: 90 százalékos az esélye annak, hogy a következő ötven évben nagy erejű földrengés rombolja le a szigetország fővárosát.

Japán igen aktív szeizmikus zónában fekszikban, minden ötödik percben megreng a föld az ország valamely részén. A szigetországban már régóta olyan épületeket emelnek, amelyek képesek kiállni akár egy a Richter-skála szerinti hatos erősségű földrengést is, a hetes erősségű földmozgásoknak azonban még ezek a különleges technológiával emelt építmények sem tudnak ellenállni.

A kutatók szerint 30 százalékos az esélye annak, hogy Tokiót a következő évtizedben hetes erősségű földrengés éri, 70 százalék a valószínűsége annak, hogy ez 30 éven belül következik be, és annak, hogy a tokióiaknak a kataklizmával a következő fél évszázadon belül kell szembenézniük, 90 százalék.

A legutóbbi pusztító erejű földrengés 1923. szeptember 1-jén érte Japánt, amikor Tokió és Jokohama gyakorlatilag a földdel vált egyenlővé. A katasztrófában 130 ezren haltak meg vagy tűntek el nyomtalanul, s 570 ezer család maradt fedél nélkül.