Szívinfarktus fiatalon

2004.09.03. 8:22

A BHF (British Heart Foundation) nyilvánosságra hozta új vizsgálat eredményeit, amelyek szerint a 40 évesnél fiatalabb dohányosok ötször olyan valószínűséggel kapnak szívinfarktust, mint hasonló korú nemdohányzó társaik.

Dr. Tim Bowker, a BHF szakorvos-igazgatója szerint a tanulmány egyértelműen megerősíti, hogy a szívinfarktus előfordulásának valószínűsége jóval nagyobb a dohányzók, mint a nem dohányzók esetében, valamint a kockázat annál nagyobb, minél fiatalabb korú a dohányos. A 21 ország 32 nemzetének 130 000 tesztalanyán végzett vizsgálat eredményei kimutatták: a 40. életévük alatti dohányzók ötször olyan valószínűséggel kapnak nem halálos kimenetelű szívinfarktust, mint azok, akik a tesztkorosztályon belül nem dohányoznak. A 40 év alattiak nem halálos kimenetelű szívinfarktusainak több mint fele a dohányzásra vezethető vissza, éppen ezért megelőzhetőek lennének. A korai infarktusok ráadásul igen komoly kockázatnövekedést jelentenek a későbbi, súlyosabb kimenetelű infarktusok kialakulása szempontjából.

Az eredményeket komoly figyelmeztetésnek szánják a fiatal dohányosoknak, mivel ők nem csak egészségüket rongálják, és ezáltal csökkentik a várható élettartamukat, hanem már a középkor elérése előtt jóval nagyobb kockázatnak teszik ki magukat a szívinfarktussal szemben. Ez a tény pedig arra figyelmeztet, hogy a fiataloknak a mára is gondolniuk kell, nem csak a holnapra.

A legújabb adatokat - amelyek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérésein alapszanak, és 33-64 év közötti tesztalanyokon, 21 országban végezték el - a Tobacco Control című szaklapban tették közzé.

E+B

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK