Mi vonz egymáshoz férfit és nőt, mi történik a fogantatás pillanatában, hogyan fejlődik a magzat az anyaméhben hétről hétre, és hogyan jön a világra? Egy új élet születésének misztériumába tekinthetünk be a tudományos fotográfia legmodernebb technikáival készült lélegzetelállító képeken keresztül egy klasszikus alkotás, a Gyermek születik legújabb kiadásában.

Amikor közel negyven esztendővel ezelőtt megjelent Lennart Nilsson forradalmian új szemléletű könyve, a Gyermek születik, első ízben engedett bepillantást a magzat méhen belüli életének rejtett folyamataiba. Azóta számtalan nyelvre lefordították, a téma igazi klasszikusa lett, most pedig alapjaiban megújult ez a bámulatos kötet.

Mind a fotográfia, mind az orvostudomány legmodernebb eszközeit kiaknázó felvételeivel, a legfrissebb kutatási eredmények fényében átdolgozott magyarázó szövegrészeivel megkapó és közérthető képet rajzol a fogantatástól a születésig tartó fejlődés főbb lépcsőfokairól. Hétről hétre kísérhetjük figyelemmel a magzat fejlődését mind a gyermek, mind pedig a várandós anya szemszögéből nézve.

Forrás: National GeographicLennart Nilsson a tudományos fotográfia rangidőse és köztiszteletben álló alakja nagy felbontású ultrahangkészülékkel, pásztázó elektronmikroszkóppal és száloptikával egészítette ki a képalkotás különleges módszereit, hogy ott is fényképezhessen, ahol korábban jószerivel lehetetlennek bizonyult: megmutathassa az anya testében ébredező új életet, az embrionális fejlődés látványos állomásait.

Könyve legújabb, negyedik kiadásában háromszázötven csodálatos, tudományos és művészi szempontból is kivételes felvételen keresztül mutatja be a szaporodás és egyedfejlődés legfontosabb pillanatait: a pete vándorlását a petevezetékben, a hímivarsejtek versenyét a petével való egyesülésért, a megtermékenyítést, az első sejtosztódást, a parányi embrió beágyazódását a méh falába, szeme, füle, kéz- és lábujjai formálódását, majd végül megszületésének folyamatát.

Kiadja a Geographia Kiadó, a National Geographic Society könyveinek magyarországi kiadója; Budapest, 2004