Amerikai kutatók egy olyan, eddig ismeretlen hírvivőanyagot azonosítottak az agyban, amely feltehetően szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A felfedezés vérnyomásproblémákra ható új gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé.

Szakmai körökben évtizedek óta ismert, hogy az agyban található egyik speciális receptor ingerlése következtében a vérerek átmérője csökken, a vérnyomás nő. A receptorhoz kapcsolódó, és ezáltal ezt a folyamatot kiváltó molekulát azonban nem sikerült azonosítani.

A New York-i Mount Sinai Orvosegyetemen patkány-, marha- és humán szövetmintákon végzett vizsgálatok derítetek fény arra, hogy a receptorokhoz az ún. "IAA-RP" neurotranszmitter (hírvivőanyag) kapcsolódik. "Most, hogy végre azonosítottuk a molekulát, lehetőségünk nyílik a blokkolására" - mutat rá a kutatást vezető George Prell. Igen gyakran nem ismerhető fel, mi is okozza valójában a magas vérnyomást. A kutatók szerint ezen esetek hátterében feltehetően az újonnan felfedezett hírvivőanyag túlsúlya állhat. A hipertónia kezelésében jelenleg alkalmazott legtöbb gyógyszer tulajdonsága, hogy egyszerre több különböző receptorra hatnak, vagyis a kívánt hatás elérése mellett számos mellékhatásuk van.

Mivel azonban az IAA-RP a vérnyomás szabályozása mellett egyidejűleg az inzulin kiválasztására is hat, a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat. Prell és munkatársai azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a hírvivőanyag a két népbetegség közt régóta keresett összekötő kapocs. Kutatásukról a PNAS online kiadása számolt be.

Cseh Júlia