Újjászületett a Majomház

2004.09.17. 16:16

Szeptember 17-én délutántól újból látogathatja a közönség a Fővárosi Állat- és Növénykert megszépült Majomházát.

Az állatok számára kényelmes, élhető teret nyújtva, a látogatók számára pedig esztétikus környezetet kialakítva és az eredeti tervezők - Kós Károly és Zrumeczky Dezső -  stílusát megőrizve történt a rekonstrukció. A megszépült Majomházat Demszky Gábor főpolgármester, dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint dr. Bogsch Ilma, az állatkert főigazgatója adta át a nagyközönségnek.
 
A korábbi szűk ketrecek helyett tágas, világos tereket alakítottak ki: a Majomház az állatkert Koós Károly tervezte épületei közül az utolsó, amelyet felújítottak, s az épület és környéke most minden tekintetben megfelel az állattartásra vonatkozó korszerű európai és magyar jogszabályoknak és előírásoknak.

A Majomház déli oldalán a vörös variknak és az aranyhasú mangábéknak, a keleti oldalon pedig a huszármajmoknak alakítottak ki férőhelyeket. Az épület központi terében kisebb tó csobog, amely a ház levegőjének nedvességtartalmát segít a megfelelő értéken tartani és otthont kínál a vízityúkoknak. A karmosmajmok lakhelyén - az északi oldalszárnyban - a közönség is bemehet az állatok közé. A növényzet között törpe selyemmajmok, vöröskezű tamarinok, kétujjú lajhárok és aranyszőke oroszlánmajmocskák ugrálnak.

A kertészek 120 növényfaj 300 egyedét telepítették a Majomházba, így a kert botanikai gyűjteménye is jelentősen gazdagodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK