Ma világszerte több mint 300 millió embert fenyeget a cukorbetegség kialakulásának veszélye, az előrejelzések szerint 2025-re a mai 194 millió csaknem duplájával, 333 millió cukorbeteggel kell számolnunk világszerte. Mik a kockázati tényezők, mik a tünetek, mi lehet a kezelés?

A Diabétesz Atlasz nevet viselő jelentés a kilátásokat tekintve a jelenlegi tendenciákra alapozva 2025-re a mai 194 millió csaknem duplájával, 333 millió cukorbeteg emberrel számol világszerte. Ezt a becsült adatot alapul véve a jelentés szerint 2025-re, azaz 21 év múlva a cukorbetegség kezelésére fordított összeg a világon elérheti a 213-396 milliárd dollárt. A 20-79 éves korú cukorbetegek éves kezelési költségei a világon jelenleg elérik a 153 milliárd USA-dollárt (IDF adatok).

Félmillióan Magyarországon

A cukorbetegség népgazdasági terhe Magyarországon is jelentős. Ma hazánkban kb. félmillióra becsülik a cukorbetegek számát - pontos statisztika nem áll rendelkezésre. Ebből közel 150 ezer ember követ speciális diétát, közel negyedmillió szed tablettá(ka)t, és mintegy 130 ezer cukorbeteg használ inzulint. Valószínűleg még közel félmillió embert érint a cukorbetegség "előszobájának" is nevezhető állapot, a csökkent glükóztolerancia állapota. Ezért óriási a jelentősége annak, hogy tudatosuljon a társadalomban: amennyiben a kockázati tényezőket nem kezelik megfelelően, a cukorbetegség végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri betegség lehet.

A korán felismert vércukor-anyagcsere zavar megfelelő kezelésével viszont javítani lehet a betegek életminőségén, csökkenteni a szív- és érrendszeri morbiditási, halálozási kockázatot. A diagnosztizálás után a betegnek élete végéig megfelelő, hatásos kezelésre van szüksége. Ma már Magyarországon is elérhetők azok a korszerű gyógyszerek, amelyekkel hatásosan lehet kezelni a cukorbetegséget, fontos ugyanakkor a diéta és a megfelelő, egészséges életmód. A legkorszerűbb tablettákkal és az úgynevezett analóg inzulinokkal ma kettős a cél: hatásosan kezelhető a cukorbetegség, és egyúttal a betegek számára olyan életminőség biztosítható, amely a lehető legjobban megközelíti az egészséges emberek életminőségét.