A Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány országos eseménysorozattal és kommunikációs kampánnyal szeretné felhívni a magyar társadalom figyelmét arra, milyen keveset is tudunk a cukorbetegségről, annak megelőzéséről és kezeléséről.

Magyarországon, miként a világ többi fejlett országában, a cukorbetegség - a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fontos kockázati tényezője - népbetegség, és egyre súlyosabb teher a társadalom számára. Az idejében felismert és megfelelően kezelt/gondozott cukorbetegséggel ezt a rizikótényezőt csökkentjük, javítjuk a cukorbetegek életminőségét és csökkentjük az adott életkorban az ilyen eredetű halálozás kockázatát.

A Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány célja, hogy a legfontosabb és alapvető tudnivalókról informálják a társadalmat, támogassák törekvéseikkel a cukorbetegek legmagasabb színvonalú kezelését, gondozását biztosítva számukra az esélyegyenlőség lehetőségét társadalmunkban. Az Alapítvány a 2004-es év őszén számos olyan rendezvényen vesz részt, illetve rendezvényt szervez, amelyek a lakosság felvilágosítását hivatottak szolgálni.

Programok

Szeptember 26. - A "Szívünk világnapja" rendezvénysorozat alkalmából Budapest mellett nyolc vidéki városban  - Majosházán, Marcaliban, Nagyatádon, Nyíregyházán, Pécsett, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen - szerveznek programokat. A rendezvényeken többek között szűrővizsgálatokkal (vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-mérés), egészségügyi, életmód- és étrendbeli tanácsadással, szakmai előadásokkal, vetélkedőkkel és játékokkal hívják fel a figyelmet az egészséges életmód jelentőségére.

Október 18-23. - Tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a Bécs-Budapest szupermaraton. A szervezők, csatlakozva a Johann Béla Népegészségügyi Programhoz, a rendezvény állomáshelyein az egészséges életmód jelentőségére hívják fel a figyelmet. A Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány támogatva e társadalmi célú megmozdulást, szűrővizsgálatokkal és felvilágosító programokkal járul hozzá a rendezvény sikeréhez.

November 7. - A cukorbetegek világnapja alkalmából a MOM Művelődési Házban egész napos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre.

Vércukorszintmérésen vehetnek részt továbbá a nagyobb bevásárlóközpontok látogatói, a nyilvános vásárok és kiállítások vendégei is. Országszerte számos településen is terveznek szűréseket.