Egy 32 éves belga nő - aki előzőleg Hodgkin-kórban szenvedett - egészséges gyermeknek adott életet 7 évvel azután, hogy kemoterápiás kezelése megkezdése előtt petefészek-szövetét lefagyasztották.

A Hodgkin-kór a limfómák egyik típusa. A limfómák a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedései. Bár a kórban szenvedő belga hölgy a kemoterápiás kezelés során terméketlenné vált, 11 hónappal a kezelés befejezése után mégis természetes úton esett teherbe. Az asszony szeptember 23-án 3,72 kilogrammos leánygyermeknek adott életet a Brüsszeli Saint-Luc Egyetem klinikáján. Az anya és a gyermek is egészségesek - írja a BBC.

A kezelés megkezdése előtt eltávolították az asszony egyik petefészkét, majd a petefészek-szövet egy részét lefagyasztották. Miután tünetmentesnek nyilvánították, a szövet egy részét visszaültették a megmaradt petefészek közvetlen közelébe. Az eljárás hatására a peteérés folyamata 5 hónap múlva magától beindult. Az orvosok részletes beszámolóját a The Lancet orvosi szaklap közölte.

Ez az első eset, hogy ilyen eljárás után gyermek született, és újabb reményt jelent azoknak a fiatal nőknek, akiknek daganatos megbetegedése következtében petefészke sérülhet. A The Lancet 2004. március 9-én beszámolt egy hasonló transzplantációs sikerről, azonban ott a 30 éves, korábban emlődaganatos asszony petesejtjét laboratóriumi körülmények között termékenyítették meg, és a 4 sejtből álló embriót ültették vissza szervezetébe.

E+B