Két hónappal később, miután az államban a dohányzást a nyilvános helyeken betiltották, a vizsgált bárokban mindkét rákkeltő részecske mennyisége legalább 90%-kal csökkent, ily módon a belső levegő minősége hasonlóvá vált a külsőéhez. Jonathan Foulds, a New Jersey-i orvosi egyetem dohányfüggőséggel foglalkozó specialistája szerint az eredmény világosan megmutatja, hogy a dohányzás betiltása nagymértékben javítja a levegő minőségét. Azokban az államokban, ahol még szabad a füstölés a nyilvános helyeken, a tanulmány példaértékű lehet a hatóságok meggyőzéséhez.

Már korábbi vizsgálatok során is tapasztalták a levegő radikális javulását a munkahelyeken a dohányzás betiltásakor, de ez volt az első eset, hogy bárokban és kocsmákban végeztek hasonló kísérleteket, melyek a vártnál is jelentősebb eredményt hoztak.

Július 1-jétől a 727 amerikai törvényhatóság mindegyike alkalmaz valamiféle megkötést a dohányzással szemben, de csak 312 tiltotta meg egyértelműen a dohányzást a bárokban és az éttermekben. Az Alapítvány az Amerikai Nemdohányzók Jogaiért nevű nonprofit szervezet sokat tesz a nyilvános dohányzás beszüntetéséért országszerte. Delaware, New York és Massachusetts államokban tilos a dohányzás a munkahelyeken, az éttermekben és a bárokban. Kaliforniában és Connecticutban úgyszintén, kivéve azokat a munkahelyeket, ahol kevesebb, mint öt alkalmazott dolgozik.

E+B