Az Európai Űrügynökség dél-amerikai óriástávcsövei lencsevégre kapták a Toutatis kisbolygót, amint szerdán elhúzott a Föld mellett.

2004. szeptember 29-én, hazai idő szerint röviddel 16 óra után a Toutatis kisbolygó elérte legnagyobb földközelségét.  Távolsága ekkor körülbelül másfél millió kilométer, tehát a Föld-Hold távolság nagyjából négyszerese volt. Bár rengeteg kisbolygót figyeltek meg ennél jóval kisebb távolságban is, ilyen nagyméretű kisbolygó ennyire közel még nem haladt el a Föld mellett.

A felső képen a Chilében telepített Very Large Telescope (VLT) távcsőrendszer egyik tagja, a 8,2 méter átmérőjű Kueyen-teleszkóp felvételét láthatjuk a közel 5 kilométer hosszú égitestről, amely becsapódása esetén globális katasztrófát válthatna ki (ennek azonban a szakemberek szerint még hosszú évszázadokig biztosan nincs veszélye). A hatalmas távcső 60 másodpercen keresztül követte a célpontot, így a kisbolygóhoz képest mozdulatlan háttércsillagok "csíkot húztak" az égbolton.

Az alsó képen ennek ellenkezőjét láthatjuk: a távcső itt normális üzemmódban, a Föld forgásával összehangoltan működött, így a háttércsillagok a jól ismert pontszerű képet mutatják, a hosszú fényes csík pedig a Földünkhöz képest másodpercenként 11 kilométeres sebességgel mozgó Toutatis 5 perces útját jelzi az égbolton. A képek a legnagyobb közelség előtt 12 órával készültek, amikor az égitest 1 640 000 kilométeres távolságban volt.

Forrás: ESA/VLT

A VLT és ezzel párhuzamosan a szintén Chilében lévő La Silla Obszervatórium megfigyelései fényesen bizonyították, hogy a kisbolygó pontosan a csillagászok által előre kiszámolt pályán mozog, és biztonságos távolságban haladt el bolygónk mellett - amint azt mindannyian tapasztalhatták.