A XXI. század űrhajózása a pénteki Űrnapon

2004.10.13. 13:26

A 2004-es Űrnapon az izgalmasnak ígérkező szakmai előadásokon túl Both Előd - akit az ENSZ Világűrbizottságának első alelnöki tisztjére jelöltek - ismerteti a hazai űrkutatás helyzetét, s bejelentik az I. Magyar Marstalálkozó részletes programját is. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Az Űrkutatási Világhéthez kapcsolódva minden év októberének első két hetében az egész világon az űrkutatással kapcsolatos események sorát rendezik. A fő cél az űrtevékenység fontosságának és a mindennapi életre való hatásának tudatosítása a társadalomban.

Magyarország legfontosabb ehhez kapcsolódó rendezvénye az Űrnap, amelyet 1992 óta szervez meg minden évben a Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság. A hazai űrkutatók fontos szakmai fóruma ez az esemény, amelyen a csaknem 30 űrkutatással foglalkozó magyar intézmény mintegy 250 fős kutatói és mérnökgárdája megismerkedhet egymás tudományos eredményeivel, illetve kitekintést kaphat az űrkutatás nemzetközi tendenciáira és eredményeire. A hazai űrkutatók nemzetközi együttműködések keretei között dolgoznak, eredményeiket nemzetközi szinten elismerik.

Az idei rendezvényen az Űrkutatási Tanács elnöke, dr. Almár Iván a XXI. század űrhajózási stratégiáit mutatja be, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója, dr. Both Előd a hazai űrkutatás helyzetét ismerteti. Az előadások második csoportjában a szakmai hallgatóság és az érdeklődő nagyközönség többek között a hazai űripar lehetőségeiről, valamint fontos űrtevékenységi területek, például a Cassini-űrszonda küldetésének konkrét eredményeiről értesülhet.

Az Űrnapra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.


 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK