Csontakadémia: előadások a csontritkulásról

2004.10.15. 10:31

Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete a csontritkuláshoz kapcsolódó előadássorozatot indított Csontakadémia néven. A rendezvényeken a legnevesebb hazai szakemberek tájékoztatják az érintetteket és az érdeklődőket a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról. A részvétel ingyenes.

A kifejezetten "laikus" közönségnek szánt előadások több oldalról járják körbe a témát, így a megelőzés, a helyes életmód vagy a lehetséges terápiák mellett szó esik majd a betegség kialakulásának hátteréről és a társadalomra gyakorolt különféle hatásiról is. A Csontakadémia rendezvényein a részvétel ingyenes, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Az előadások helyszíne: a Fővárosi ANTSZ előadóterme (Budapest, XIII. ker. Váci út 174.)

A sorozat idei programja:

Október 18. Oszteoporozis betegklubok Magyarországon, dr. Barna Judit főorvos (Kútvölgyi Kórház) előadása

November 15. Csontritkulás: a néma járvány, prof. dr. Poór Gyula (ORFI főigazgató) előadása

Az oszteoporózis népbetegség Magyarországon, a lakosság közel 10 százaléka, azaz mintegy 1 millió beteg szenved csontritkulásban. A szakszerű kezelés érdekében az elmúlt években nemzetközileg is elismert hálózat épült ki, amelyben oszteoporózis centrumok nyújtanak magas szintű ellátást. Ennek ellenére az érintetteknek még mindig csak mintegy 20 százaléka részesül kezelésben, pedig évente 30-40 ezer csigolyatörés, 25-28 ezer alkartörés, 14-15 ezer csípőtáji törés következik be. A már meglévő törések jelentősen befolyásolják a törést elszenvedők további sorsát, mivel az ismételt törés bekövetkezése, illetve halálozás kockázata is jelentősen megnő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK