A cetfélék attól függően köröznek úszás közben az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban, hogy éppen melyik félgömbön tartózkodnak.

Alvás közben a delfinek nagy köröket rajzolva úsznak. Egy új tanulmány arra a furcsa tényre világít rá, hogy míg  a déli félgömbön az óramutató járásával megegyező irányban haladnak, addig az északin pont ellentétesen.

A tengeri emlősök folyamatos úszás közben csak agyuk egyik felével alszanak. Azt már korábban is kimutatták, hogy a szabadon és a fogságban élő delfinek egyaránt körben úsznak alvási fázisukban, és ezt számos fajuk az óramutató járásával ellentétes irányban teszi.
Rengeteg találgatásra adott okot, hogy mi ennek az oka. A kutatók is csak feltételezték, hogy valószínűleg azért választják az állatok ezt az irányt, mert anatómiailag nem szimmetrikus az agyuk felépítése.

Most azonban Paul Manger svéd neuroetológus, a dél-afrikai Witwatersrand Egyetemen munkatársa észrevette, hogy minden olyan megfigyelést, amelyben az óramutatóval ellentétes irányú körözést jegyeztek fel, az északi félgömbön végeztek. Ekkor, belső sugallatra, egy videokamerával és egy kávéstermosszal felszerelkezve kiment a helyi delfináriumba, és négy éjszakán át figyelte az állatokat. Meglepődve tapasztalta, hogy a déli félgömbön az állatok alvásidejük 86%-ában az óramutató járásával megegyező irányban úsztak.

Ezek után számára nyilvánvalóvá vált, hogy az úszás iránya nem az állatok agyának anatómiai felépítésétől függ, hanem attól, hogy melyik félgömbön vannak. Viselkedésüket tehát a "globális erők" befolyásolják.