Visszatért a Nemzetközi Űrállomás korábbi legénysége

2004.10.25. 10:18

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) két orosz és egy amerikai űrhajós: az őket szállító Szojuz orosz űrhajó leszállóegysége vasárnap hajnalban sikeresen földet ért Kazahsztánban.

A Szojuz TMA-4 orosz űrhajó leszállóegysége közép-európai idő szerint vasárnap hajnali két óra harminchat perckor landolt a kazahsztáni Arkalik várostól mintegy 90 kilométerre északra kijelölt leszállási körzetben. A művelet fennakadás nélkül zajlott le.

A leszállóegység fedélzetén Gennagyij Padalka orosz és Mike Fincke amerikai űrhajós tért vissza az ISS-ről, ahol 188 napot töltöttek. Velük tartott a szintén orosz Jurij Sargin is, aki nyolc napot töltött az űrállomáson, ahova az eddigi orosz-amerikai űrhajóspárost felváltó személyzettel érkezett.

A leszállóegység mintegy három és fél órával korábban kapcsolódott le az ISS-ről. Az űrhajósok visszatérésük során kétszer megkerülték a Földet, majd belépve annak légkörébe tovább ereszkedtek lefelé. Tíz kilométeres magasságban kinyíltak a leszállóegység fékezőernyői, puha földet éréshez segítve az űrhajósokat. A földön ekkor már készenlétben álltak azok a kutatóhelikopterek, amelyeknek a feladata megtalálni a hajnali sötétségben leszállt egységet.

Az ISS-en újabb orosz-amerikai űrpáros váltotta a most hazaérkezett kozmonautákat: az elkövetkező fél évben az orosz Szalizsan Saripov orosz és az amerikai Leroy Chiao tevékenykedik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A Columbia amerikai űrrepülőgép 2003. február 1-i tragédiája óta az ISS személyzetének rendszeres cseréje és az űrállomás utánpótlása kizárólag az orosz űrhajókkal történik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK