Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumtörzsek ismét sebezhetővé válnak, angol kutatók új eredményei alapján.

A szervezetünket megtámadó baktériumokkal szemben antibiotikumokkal védekezhetünk. Hasonlóan a penicillinhez, a methicillin is a kórokozó sejtfalának szerkezetét védő ún. PBP-enzimeket blokkolva fejti ki hatását. A túlzott antibiotikum-használat következtében azonban időről időre rezisztens baktériumtörzsek ütik fel fejüket.

Az első methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) törzsekre 1961-ben, két évvel a methicillin alkalmazását követően figyelt fel a világ. Olyan génre tettek szert, mely az antibiotikummal szemben ellenálló sejtfalenzimet (PBP2a) kódol, így mára már a kórházi járványok kórokozójaként világszerte súlyos gondot jelentenek.

A worcestershire-i Pharmaceutica cég kutatócsoportja egy olyan eljárást dolgozott ki, melynek segítségével a methicillin megőrizheti baktériumölő képességét. Michael Levey csapata már az 1990-es években felismerte, hogy egyes, glicin-aminosavat tartalmazó szerek jelentősen fokozzák 20 MRSA-törzs methicillinnel szemben mutatott érzékenységét. Elpusztításukhoz ezzel a módszerrel 256mg/l helyett már 4 mg/l antibiotikum is elegendőnek bizonyult. E hatás kifejtéséhez azonban - a fejlettebb szervezetekre nézve - káros mennyiségű glicinre volt szükség.

Kutatásuk legutóbb ismertetett szakaszában rábukkantak egy olyan glicintartalmú, BTA19976a jelzésű szerre, amivel az MRSA-törzsek antibiotikumokkal szembeni érzékenysége biztonságos módon fokozható. Az újonnan felfedezett hatóanyag pontos hatásmechanizmusát jelenleg MRSA-fertőzött egereken tesztelik a kutatók, vélhetően azonban a PBP2a-enzim gátlásával gyengíti a baktérium sejtfalának szerkezetét. További kísérletek célja olyan antibiotikumok kifejlesztése, amelyek gátolják a PBP2a-enzim működését.

Cseh Júlia