Forgalmi dugók és szívinfarktus

2004.11.02. 9:26

Forgalmi dugóban állni és araszolni nemcsak bosszantó, de vélhetően a szívinfarktus kockázatát is jelentősen növeli. Német kutatók állítása szerint azok körében, akik a közlekedés akadozása miatt nem jutnak előre, háromszor gyakrabban fordul elő szívinfarktus, mint a csúcsforgalmat kerülőknél.

A neuherbergi kutatóközpontban összesen 691, Augsburg térségében élő, szívinfarktuson átesett beteget vont be vizsgálatába az Annette Peters vezette szakembergárda. A résztvevőktől arra a kérdésre vártak pontos választ, hogy szívinfarktusuk előtt mivel foglalatoskodtak. A válaszokból kiderült, hogy a szívinfarktus igen sok esetben közvetlenül forgalmi dugók átvészelését követően lépett fel.

Az előfordulás gyakorisága és a használt gépjármű minősége között a kutatók nem mutattak ki összefüggést, vagyis a saját gépjárművel, biciklivel, motorral vagy éppen tömegközlekedéssel úton lévőket egyaránt és egyenlő mértékben érintette az infarktus. A 60 év felettiek (férfiak és nők egyaránt, valamennyi életkorban) kiemelten veszélyeztetettek - mutatnak rá a kutatók.

Az, hogy a forgalmi dugót követően nagyobb eséllyel kialakuló szívinfarktus a stresszel vagy a közlekedéssel összefüggő légszennyezettséggel magyarázható, egyelőre még tisztázatlan és további vizsgálatokat igényel. Miután a tömegközlekedés járataival utazók azonban egyaránt érintettek, a stressz maga nem tekinthető az egyedüli kiváltó oknak. Az eredményekről a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat számol be.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK