A Mars Society Magyar Tagozata országos ismeretterjesztő rendezvényt szervez, I. Magyar MarsTalálkozó címmel. A rendezvényen a vörös bolygó iránt érdeklődő nagyközönség felkészült hazai szakemberektől értesülhet az elmúlt hónapok legfrissebb eredményeiről és a Mars-kutatás jövőbeli terveiről.

Egy adott témában első rendezvényt szervezni mindig nagyon nehéz feladat. Ezért is kiemelkedő eredmény, hogy az I. Magyar MarsTalálkozón 225 fő jelezte részvételi szándékát az online regisztrációs űrlap kitöltésével. A regisztráltak közel 60%-a 19-40 éves korosztályból kerül ki, a 14-18 és a 41-60 évesek egyaránt 19%-kal képviseltetik magukat. Külön öröm, hogy bár a konferenciát Budapesten rendezik, a regisztráltaknak csak 43%-a fővárosi, azaz az esemény országosan vonz érdeklődőket.

Amint az várható volt, a regisztráltak több mint felénél a csillagászat (38%) és az űrkutatás-űrtechnika (18%) a fő érdeklődési kör. Érdekes színfolt, hogy a fáradhatatlan aktivitású ufóhívek is jelentős arányban lesznek jelen (7%), ám ők valószínűleg csalódottan távoznak majd.

Az I. Magyar MarsTalálkozó ugyanis tudományos alapokon szerveződik, a Magyar Asztronautikai Társaság szakmai támogatásával. A rendezvény elsődleges célja az ismeretterjesztés és a magyar "Mars-közösség" kapcsolatainak erősítése. A vörös bolygó iránt érdeklődő nagyközönség felkészült hazai szakemberektől értesülhet az elmúlt hónapok legfrissebb eredményeiről és a Mars-kutatás jövőbeli terveiről.

Ami a foglalkozás szerinti megoszlást illeti, a hallgatóság 31%-a egyetemista, 16%-a műszaki szakember, 11%-a pedig középiskolás lesz. Sajnálatos, hogy a hétvégi időpont ellenére a tanárok csak 6%-ban képviseltetik magukat, pedig ez remek alkalom olyan ismeretek begyűjtésére, amely fizika- vagy földrajzórákon, illetve csillagászati szakkörökön továbbadható lenne.

A rendezvény időpontja: 2004. november 6. (szombat), 9.00 óra.

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar - 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A., északi tömb, konferenciaterem.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők! A részvétel díjtalan.

Az eseményről a Rádiótávcső c. műsor különkiadása online internetes hangközvetítést ad, a Fiksz Rádió közreműködésével.

A MARS SOCIETY, a  Mars népszerűsítésével foglalkozó nemzetközi szervezet hazai tagozata 2002-ben kezdte meg működését, s rövid idő alatt a tudományos ismeretterjesztés elismert hazai fórumává vált. Tevékenysége során létrehozott és üzemeltet egy önálló, magyar nyelvű Mars-portált, amelyen a vörös bolygó kutatásával kapcsolatos legfrissebb hírek, valamint ismeretterjesztő anyagok egyaránt megtalálhatók.