A társadalomban súlyos aggályokat ébreszthet annak lehetősége, hogy például a szem- és hajszín, a magasság, esetleg a várható intelligencia miatt válogatnak ki embriókat. Ez már nagyon messzire vezethet, és az eugenika kérdéskörét feszegeti. Lénárd Sándor orvos, XX. századi polihisztor mondta a következőket: "Az orvostudomány az emberek bajain igyekszik segíteni, betegségeket gyógyít, és alapelve, hogy nem foglalkozik az emberek értékelésével. Az emberiséget próféták és politikusok próbálták boldoggá tenni. Az orvostudomány nem gondoskodhat arról, hogy jobb emberek szülessenek, mert nincs mércéje, amellyel jókat és rosszakat megmérhetne..."

A testi és szellemi fogyatékosok érdekeit képviselő szervezetek szerint a PGD támogatói erősítik a fogyatékosokkal szembeni előítéleteket. Mikor egy genetikailag sérült embriót megsemmisítenek, akkor közvetve a társadalomban élő fogyatékosokra is rányomják az "alacsonyabb rendű polgár" bélyegét.

Az orvostudomány mai állása szerint viszont a prenatális genetikai diagnosztika célja kromoszómális rendellenességek azonosítása és súlyos betegségekért felelős gének kimutatása az embrióban. Ehhez hozzátartozik egészséges embriók kiválasztása annak érdekében, hogy minél több sikeres terhesség jöjjön létre, csökkenjen a vetélések száma és a megszülető gyermekek egészségesek legyenek. A tudomány felkínálja annak lehetőségét, hogy bizonyos rendellenességeket, betegségeket felismerjünk - a társadalom pedig a jogi szabályokon keresztül megadja a választás lehetőségét a szülőknek.

Bodrogi Lilla

Források: