Jönnek a Leonidák

2004.11.18. 10:35

A Leonidák-meteorraj évről évre november közepén éri el a Föld környezetét. Idén a a csillaghullást november 19-én, pénteken figyelhetjük meg.

Az évről évre jelentkező Leonidák meteoráramlat 1999-ben és 2002-ben látványos csillaghullást produkált november derekán. A légkörbe lépő apró részecskék a 33 éves periódusú Tempel-Tuttle üstökösből származnak, amely 1998-ban járt napközelben. Egyre távolabb kerülve ettől az időponttól, a meteorraj által okozott hullócsillageső látványossága is egyre csekélyebb.

Az idei előrejelzések kettős maximumról szólnak, egy kisebbről november 19-én, péntek hajnalban, illetve egy nagyobbról 19-én késő este. Ennek megfigyelésére nagyobb az esélyünk: amennyiben az időjárás megengedi, a péntekről szombatra virradó éjszaka 23 óra után óránként néhány tíz darab Leonida-rajtagot pillanthatunk meg. Ez a szám nagyságrendileg az augusztusi csillaghullásokéhoz hasonló, azonban messze elmarad a két évvel ezelőtti fergeteges maximum mértékétől. A következő években a Leonidák sajnos még kevésbé lesznek látványosak.

A Leonidák

Az egyik legismertebb meteorraj a Leonida, amely 33 évenként szokatlanul erős aktivitást mutat, vagyis sok hullócsillag látható. A Leonida meteorraj a széttöredező 55P/Tempel-Tuttle-üstökös törmelékéből származik, amely 33 éves periódusban kering a Nap körül. Az üstökösből napközelben kihulló poranyag széthúzódik az üstökös pályája mentén. Ebbe a törmelékcsíkba szalad bele a Föld, minden év november 14-21-e között. Ha a találkozás akkor következik be, amikor az üstökös napközelben van, akkor nagyobb mennyiségű hullócsillagra kell számítanunk, mivel ilyenkor a felhő legsűrűbb, üstökösmaghoz közeli részén megyünk keresztül - így történt az elmúlt években.

További információk a Leonidákról a Magyar Csillagászati Egyesület oldalairól elérhető linkeken: http://www.mcse.hu

Magyar Csillagászati Egyesület

KAPCSOLÓDÓ CIKK