Cápától védtek meg embereket a delfinek

2004.11.23. 10:39

Életüket köszönhetik új-zélandi fürdőzők néhány delfinnek, amelyek egy nagy fehér cápa támadásától mentették meg őket.

Rob Howes, a parti őrség helyi tagja két munkatársával és 15 éves lányával, Niccyvel az új-zélandi Északi-szigeten, Whangareihez közel fürdőzött a tengerben. "Egyszer csak azt vettük észre, hogy néhány delfin úszik oda hozzánk, és egyre szorosabbra vonja a gyűrűt körülöttünk: szabályosan összetereltek bennünket" - emlékszik vissza Howes. A férfi megpróbált elúszni a delfinek között, de azok nem hagyták: két nagyobb példány azonnal közbelépett, és Howes ekkor pillanotta meg a cápát. "Egy körülbelül háromméteres nagy fehér cápa volt, alig kétméternyire tőlem. A tenger kristálytiszta vizében olyan közelinek láttam, mintha az orromat súrolná" - mesélte az újságíróknak.

A cápa 40 percen át cirkált a delfinektől körbefogott társaság körül, aztán odébbállt, és Howesék csak ez után tudtak kiúszni a partra - írja a New Zealand Press Association (NZPA).

Szakértők szerint megszokott dolog, hogy a delfinek akár meg is támadják a cápákat, ha kicsinyeik élete, biztonsága a tét, s az sem példa nélküli, ha veszélyt észlelve ugyanígy cselekszenek az emberrel is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK