Az Északi-sarkvidéken sokkal gyorsabb a felmelegedés, mint azt korábban gondolták: közel kétszerese annak az értéknek, amely bolygónk többi részén tapasztalható. A változás drámai következményekkel jár az itt élő emberek és számos sarkvidéki állatfaj számára.

A Jeges-tengeren a befagyott területek nagysága 1978 óta évi 0,9%-kal csökken. A jégtakaró elvékonyodásának ütemét már jóval nehezebb mérni vagy nyomon követni. A tengeralattjárók szonáros mérési adatai alapján azonban kimutatták, hogy az utóbbi harminc évben 40%-kal csökkent a jég vastagsága. Az előrejelzések szerint száz éven belül akár 4-7 Celsius-fokkal is emelkedhet az északi pólus környékének hőmérséklete, aminek következtében az Északi-sarkon található nyári tengeri jég legalább fele, valamint a Grönlandot borító belföldi jégtakaró jelentős része elolvadhat.

A felmelegedési tendenciát fokozza az emberi tevékenység által a légkörbe bocsátott üvegházgázok mennyiségének növekedése, és a változásnak súlyos következményei lehetnek - állapítja meg legutóbbi jelentésében az ACIA (Arctic Climate Impact Assessment), az Északi-sarkon lejátszódó éghajlati folyamatok vizsgálatára létrehozott, mintegy 300 szakemberből álló tudományos testület. A közel négyéves vizsgálat kutatási eredményeit és előrejelzéseit a napokban hozták nyilvánosságra és mutatták be részletesen azon a tudományos konferencián, amelyet 2004. november 9-12-e között Izland fővárosában, Reykjavíkban tartottak.

Az előrejelzések elkészítésekor a szén-dioxid és más üvegházgázok kibocsátásának mérsékelt jövőbeli emelkedésével számoltak a kutatók, és figyelembe vették az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change - Klímaváltozásokkal foglalkozó Kormányközi Szakértői Testület) öt legjelentősebb globális klímamodelljének adatait is.

"A globális felmelegedés már napjainkban is jelentős hatással van az Északi-sarkvidék lakóinak életére" - mondta Robert Corell, az ACIA elnöke, hangsúlyozva: napjainkban az északi pólus környéke éli át a leggyorsabban és legdrasztikusabban a globális éghajlatváltozás hatásait. Az előrejelzések szerint az elkövetkező években ezek a hatások sokkal intenzívebben fognak jelentkezni bolygónk egészén. Az elkövetkező 100 év folyamán az éghajlatváltozás várhatóan felgyorsul, jelentős természeti, ökológiai, szociális és gazdasági változásokat idézve elő.