Kulcs a hallás megértéséhez

2004.11.24. 12:04

Amerikai kutatók a belső fülben azonosították a hallás folyamatában kulcsszerepet játszó fehérjét. A felfedezés segíthet a süketség egyes típusainak gyógyításában.

Évtizedek óta vizsgálják a kutatók, hogyan lesz a hangból az agy által értelmezhető idegi ingerület. Most a Harvard Medical School kutatócsoportja azt állítja, hogy ez a TRPA1 nevű fehérjének köszönhető, amely a belső fülben lévő szőrsejtek felszínén található.

Azt már régóra tudjuk, hogy a hanghullámok a fülbe jutva megrezegtetik a dobhártyát, aminek hatására a mögötte lévő három hallócsontocska mozogni kezd. Ezek továbbadják a módosult rezgéseket az úgynevezett ovális ablaknak, amely a belső fül bejáratánál található. A rezgések ezután a belső fül folyékony közege segítségével egy alakjáról csigának (cochlea) nevezett szervre tevődnek át. A csiga több ezer érzékelősejtet (ún. szőrsejtet) tartalmaz, melyek kapcsolatban állnak a hallóidegekkel. Ezekből a sejtekből kiindulva jut végül a hallás ingerülete az agyba. Mindeddig azonban nem volt teljesen világos, hogyan alakítják át a szőrsejtek a rezgéseket az idegek által az agyba juttatható elektromos impulzusokká.

David Corey és kollégái eredményei szerint a folyamat kulcsa a TRPA1 nevű fehérje, amelyet a szőrsejtek nyúlványainak felszínén azonosítottak. Állatkísérletek során kiderült, hogy azok a sejtek, melyeknél nem működőképes ez a fehérje, nem képesek a rezgésekből elektromos jeleket generálni. Az oregoni egyetem professzora, Peter Gillespie is úgy gondolja, hogy egy olyan felfedezés született, amelyre már régóta vártak, és amely által a belső fül működése immár egyértelműen átlátható.

Corey szerint a TRPA1 a szőrsejtek "jelátalakító csatornája". A fehérjék a szőrsejtek felületén valószínűleg olyan pórusokat alkotnak, amelyek a hanghullámok hatására nyílnak meg és csukódnak be, miközben ionok jutnak rajtuk keresztül a sejtekbe. A fehérje tehát egy mechanikus ingerre reagáló ioncsatorna. Az ionok által szállított elektromos töltés alakítja ki azt az elektromos potenciálváltozást, ami az idegeken keresztül ingerületként jut a hallás agyi központjába. A kutatók reményei szerint a felfedezés a távolabbi jövőben segíthet a süketség egyes típusainak gyógyításában.

E+B

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK