A svéd Karolinska Intézet kutatói szerint nagyobb mennyiségű tej napi fogyasztása növelheti a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Az eredmény jól érzékelteti, mennyire bizonytalan jelenleg a táplálkozás és a daganatos betegségek közötti lehetséges kapcsolatokról meglévő tudásunk.

A kutatók az American Journal of Clinical Nutrition c. szaklapban számoltak be eredményeikről, amelyek több mint 60 ezer, 38-76 év közötti nő 13 éven keresztül történő vizsgálatán alapulnak. A vizsgálati időszakban 266 hölgynél állapítottak meg petefészekrákot, 125 esetben ennek súlyos változatát.

A táplálkozási szokásokat vizsgálva azon hölgyek körében nőtt meg duplájára a petefészekrák legsúlyosabb formája kialakulásának kockázata, akik naponta több mint négyszer fogyasztottak tejterméket - azokhoz képest, akik átlagosan kettőnél kevesebbszer tették ezt naponta. A legerősebb összefüggés a tejnél adódott: napi két vagy több nagy pohár tej fogyasztása szintén a duplájára emelte a kockázatot azokhoz képest, akik nem ittak tejet, vagy csak igen kis mennyiséget.
 
A tejtermékek túlzott fogyasztását már korábbi tanulmányok is kapcsolatba hozták például az emlő- és prosztatarák kialakulásának kockázatnövekedésével.

A jelenség oka egyelőre tisztázatlan. Az egyik elmélet szerint a tejcukor (laktóz) hatására rendellenesen növekedhet olyan hormonok mennyisége, amelyek serkentik a tumorok növekedését. Más eredmények viszont éppen arra utalnak, hogy az alacsony zsírtartalmú tejek fogyasztása éppen ezzel ellentétes hatást fejt ki, azaz csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Ez az eset is jól érzékelteti, mennyire bizonytalan jelenleg a táplálkozás és a daganatos betegségek közötti lehetséges kapcsolatokról meglévő tudásunk. A szakértők ezek tisztázásig azt javasolják, hogy törekedjünk a kiegyensúlyozott, friss gyümölcsökben és zöldségekben (és nem mesterséges táplálék-kiegészítőkben) gazdag, változatos étrendre.