Prima Primissima díj a Mindentudás Egyetemének

2004.12.08. 22:00

Átadták a tudomány és a kultúra jeles képviselőinek a 2004. évi Prima Primissima díjakat szerdán este Budapesten, a Nemzeti Színházban. A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Matáv Rt., a Magyar Tudományos Akadémia és az Axelero által életre hívott Mindentudás Egyeteme érdemesült a jelentős kitüntetésre.

Juhász Ferenc költőt magyar irodalom; Garas Dezső színművészt magyar színház- és filmművészet; Melocco Miklós szobrászművészt magyar képzőművészet; Kosáry Domokos akadémikust magyar tudomány; a Mindentudás Egyetemét a magyar oktatás és köznevelés kategóriában jutalmazták Prima Primissima díjjal.

Bán Ferenc építész magyar építészet és építőművészet; Váncsa István újságíró magyar írott sajtó; Szepesi György újságíró magyar elektronikus sajtó; a Kaláka együttes magyar népművészet és közművelődés; Presser Gábor előadóművész, zeneszerző magyar zeneművészet kategóriában vehette át az 50 ezer euró pénzjutalommal járó Prima Primissima díjat. A közönségdíjas Jókai Anna író lett.

2002 szeptember 16-án indult útjára a hazai tudományos ismeretterjesztés talán legmerészebb vállalkozása: a Mindentudás Egyeteme; a Magyar Tudományos Akadémia szakmai együttműködésével, a Matáv és az Axelero jelentékeny támogatásával, valamint jelentős médiatámogatói kör segítségével heti rendszerességgel - mindig ugyanott, ugyanakkor és ugyanolyan terjedelemben - a magyar tudomány legjobb képviselői tartanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek legégetőbb közérdekű kérdéseiről és vitatják meg a hallgatósággal. Mindez televízión, rádión, a nyomtatott sajtóban és nem utolsósorban az interneten követhető.

Sallai László, a Mindentudás Egyeteme Kht. ügyvezető igazgatója, a Matáv oktatási igazgatója az [origo] -nak kihangsúlyozta: amellett, hogy a díj elnyerése nagy örömet okozott, nagy büszkeséggel is tölti el, mivel bebizonyosodott, hogy az üzleti szféra és a tudomány világa sikeresen összeegyeztethető. "Külön öröm, hogy a Mindentudás Egyeteméről minden második magyar hallott, és minden harmadik látott is az előadásokból"- mondta el a Kht. ügyvezető igazgatója.

Demján Sándor üzletember - a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával - tavaly nyáron 1,65 milliárd forint felajánlásával alapította meg a díjat, amelyet különböző kategóriákban a legkiemelkedőbb irodalmi, művészi, tudományos, közművelődési és sajtóteljesítményekkel lehet kiérdemelni. A díjazottak kategóriánként és személyenként évente 50 ezer eurót kapnak, továbbá a Zsolnay-gyár által készített Kincsem-porcelánszobrot is átvehetik. Valamennyi - tehát a legjobb három közé került - jelölt eleve 10-10 ezer euró pénzjutalomban részesül. Telefonon és interneten elküldött szavazatok alapján közönségdíjat is kiosztanak - ez szintén a világhírű versenylovat ábrázolja, de ajkai kristályból készül. A közönségdíjast eltalálók között egy autót is kisorsolnak.

(Az [origot] kiadó Axelero Rt. a Matáv-csoport tagja - a szerk.) 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK