Az elmúlt hetekben megindult a csonttollúak (Bombycilla garrulus) beáramlása Közép-Európába, így Magyarországra is egyre több érkezik az északi vendégekből.

Az első madarakat november elején figyelték meg a keleti országrészben, s december elején már az ország számos pontjáról jelentették: a csonttollúak megérkeztek. A korai érkezés miatt valószínűleg komolyabb invázióra számíthatunk - mutatnak rá az ornitológusok. Legutoljára 2001-ben látogattak csonttollúak nagyobb rajokban Magyarországra, de akkor nem jöttek ilyen korán az első csapatok.
 
A csonttollú Skandinávia legészakibb tájain, Oroszország, illetve Ázsia északi részén és Észak-Amerikában él. Nagyobb számban csak ritkán jelenik meg nálunk, de minden évben akad néhány példány, amely hazánkban tölti a telet.

Forrás: Vasuta Gábor

Inváziós években szinte bárhol láthatjuk, de legkönnyebben parkokban figyelhetjük meg, ahol nagy mennyiségben talál magának megfelelő táplálékot. Elsősorban a madárberkenye, az ostorfa és a sárga fagyöngy termését kedveli. A csonttollú rajok addig maradnak egy helyen, amíg akad számukra elegendő eleség, ha fogytán van a táplálék, továbbröpülnek.

Forrás: Vasuta Gábor

Aki tehát jártában keltében csonttollút lát, nézze meg figyelmesen, hiszen lehet, hogy évekig ismét elkerülik hazánkat.