Koplalnak a Nemzetközi Űrállomáson

2004.12.10. 13:04

A Nemzetközi Űrállomáson csak szilveszterig elegendő élelem van, ezért a kéttagú személyzetet azt az utasítást kapta, fogja vissza fogyasztását. A kényszerű diéta közel két hétig tart, akkor érkezik ugyanis a következő, élelmiszert is szállító orosz teherűrhajó.

A normák szerint az űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak napi 2500 kilokalóriát kell magukhoz venni, ez pótolja az átlagosan felhasznált energiát. Ezt a legénységnek most 5-10 százalékkal kell csökkentenie. A szokásos napi ételadag csökkentésére elővigyázatosságból van szükség: ha bármi okból elmarad a karácsonyi szállítmány, a NASA-nak nem lenne más választása, mint hogy január elején kiürítse a Nemzetközi Űrállomást (ISS).

Tekintettel a szűkös tartalékokra a következő Progressz-teherűrhajóra a szokásos 54 konténeren kívül további öt - két orosz és három amerikai -, élelmiszereket tartalmazó tartályt raknak fel. A jelentések szerint ivóvízből kellő mennyiség van az űrállomáson. A Progresszt a tervek szerint december 24-én indítják útnak Bajkonurból, a szállítmány december 26-án éri el az ISS-t. A teherűrhajó érkezése a jelen helyzetben kulcsfontosságú - nyilatkozta Bill Gerstenmaier, a NASA űrállomás-programjának vezetője.

Az amerikai Leroy Chiao és az orosz Szalizsan Szaripov alig két hónapot töltött le hat hónapos küldetéséből.

Áldatlan állapotok

Mint arról korábban több ízben beszámoltunk, a Nemzetközi Űrállomáson sokasodnak a gondok. A problémák áttételesen a Columbia űrrepülőgép 2003. február elsejei katasztrófája miatt alakultak ki. Azt megelőzően utánpótlási szempontból egyszerű volt a helyzet: az űrrepülőgépek évente hat-hétszer kötöttek ki az ISS-en. Amellett, hogy az állomás bővítéséhez szükséges szerkezeti elemeket, illetve a váltószemélyzetet szállították az űrállomásra, egy-egy ilyen utat alapos nagytakarításra is felhasználtak: az űrrepülőgépek rakterében bőven elfért a két-három hónap alatt összegyűlt felesleges anyag.

Azóta azonban, hogy az űrrepülőgépek nem repülhetnek, az orosz Szojuz-űrhajók szállítják félévente a háromról kétfősre csökkentett váltólegénységet, és az ugyancsak orosz Progressz pilóta nélküli teherűrhajókkal juttatják el az űrhajósoknak a nélkülözhetetlen dolgokat, illetve viszik el a szemét egy részét. Ami az utóbbit illeti, az elszállítható szemét mennyisége csak a töredéke a korábbinak, mivel a Progresszek raktározási kapacitása jóval kisebb az űrrepülőgépekénél és kevesebbszer is fordulnak meg az űrállomáson.

A NASA 2005 májusára tervezi az űrrepülőgépek újraindítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK