Kép: kínai leopárdok a debreceni állatkertben

2004.12.13. 13:31

Új lakókkal gyarapodott a debreceni Nagyerdei Kultúrpark állatkertje: a hét elején Németországból egy hím és egy nőstény kínai leopárd érkezett.

A tenyésztésre érkezett ritka ragadozókat még karanténban tartják, a két állat egymással sem érintkezhet - csak a rácson keresztül méregethetik egymást. A Debreceni Állatkert tervei szerint karácsony után, a december 27-én megrendezendő Állatok karácsonyán viszont már a látogatók is megismerhetik a nagymacskákat.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Forrás: MTI/Oláh Tibor


A leopárd vagy párduc (Panthera pardus) állatkertekben gyakran látható ragadozó. A leopárd egykor Afrika csaknem egészét lakta, valamint a Dél-Törökországtól Kelet-Kínáig húzódó területen, a Maláj-tenger szigetein és Srí Lankán is megtalálható volt. A fajnak számos (9-10) alfaja létezik. A kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) a többi alfajnál valamivel termetesebb. Észak-Kína erdős területein mára csupán 2500 példánya maradt, további 100 él fogságban - veszélyeztetett állat.

A leopárd és a párduc szó ugyanazt az állatfajt jelöli, bár van némi szabályosság abban, hogy a faj ázsiai képviselőit inkább párducnak, az afrikaiakat pedig inkább leopárdnak szokás nevezni. Érdekes színváltozata az úgynevezett fekete párduc (Panthera pardus var. melanotica), amely nem különálló faj, és nem is tisztán fekete - a sötét szőrben is kivehetők a még sötétebb foltok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK