A dohányzás az intelligenciának is árt

2004.12.14. 9:26

Azt már régóta tudjuk, hogy a dohányzás káros az egészségre. Skót kutatók legfrissebb tanulmánya szerint azonban a cigaretta az intelligenciahányadosunkat (IQ) is negatívan befolyásolja.

A Universities of Aberdeen (Edinburgh) kutatói több intelligenciateszt adatai alapján hasonlították össze, hogyan változik az idők során a dohányzók és a nemdohányzók felfogóképessége. Elsőként egy 1947-es kutatás eredményeit elemezték, amelynek során 465, akkor 11 éves gyermek mentális képességeit vizsgálták meg. Ugyanezeket a tesztalanyokat 2002-ben (immár 64 éves korukban) másodszor is intelligenciateszteknek vetették alá. A feladatok során megfigyelték memóriájukat, tanulási és információfeldolgozó képességeiket, valamint tanulmányozták, hogyan viselkednek különleges helyzetekben és hogyan oldanak meg feladatokat bizonyos konkrét szituációkban.

Végeredményben a dohányosok és a volt dohányosok rosszabb eredménnyel teljesítettek a teszteken, mint ilyen szempontból egészséges életmódot folytató társaik. Ezután a kutatók a kapott eredményeket egyéb tényezők figyelembevételével finomították (iskolázottság, foglalkozás, alkoholfogyasztás stb.), de az eredmény így sem változott: az aktív dohányosok eredményei lettek a legrosszabbak.

Köztudott, hogy a dohányzás káros hatással van a légutak és tüdő működésére. A jelenlegi kutatás eredményei alapján azonban a tudósok azt is feltételezik, hogy a tüdő elégtelen működése visszahat az agyra, és kedvezőtlenül befolyásolja a gondolkodás folyamatát. Ugyanis hatására felléphet az úgynevezett "oxidatív stressz" jelensége, ami annyit jelent, hogy a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya felborul a szervezetben, ez pedig hosszú távon az idegsejtek károsodásához vezethet. Azt azonban még nem tudni pontosan, hogy az oxidatív stresszt a tüdő elégtelen működése vagy pedig magának a dohányzásnak az agy szöveteire gyakorolt káros hatása váltja-e ki.

Ezek szerint tehát nem igaz az a mondás, hogy a dohányzás élénkíti az agyat. Sőt, minden bizonnyal roncsolja az agysejteket (és ezzel együtt csökkentheti az intelligenciát is). A számos daganatos, érrendszeri és egyéb betegségek kockázatának növekedése mellett ezért is fontos a dohányzók (főleg a fiatalok) figyelmét felhívni arra, hogy hagyjanak fel e káros szenvedélyükkel és éljenek egészséges, füstmentes életet.

E+B

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK