December 24-én a kazahsztáni Bajkonurból startolt és 26-ára virradóra kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) egy Progressz orosz teherűrhajó. Ezzel véget ért az asztronauták kéthetesre nyúlt kényszerű diétája az ISS-en.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Űrállomáson december közepére olyan mértékben megfogyatkoztak az élelmiszertartalékok, hogy a kéttagú személyzet kénytelen volt csökkenteni napi fejadagját. Az orosz űrhatóságok a mostanit megelőző legénység szemére vetik a készletek kimerítését.

A Progressz vasárnap hajnalban a Föld körül keringő űrállomás Zvezda orosz moduljához kapcsolódott. Mintegy 2,5 tonnányi élelmiszert, vizet és tudományos berendezést szállított az ISS amerikai-orosz legénységének, Leroy Chiaónak és Szalizsan Saripovnak. Az élelmiszeren, vízen és üzemanyagon túl az űrhajó ajándékokat is vitt az űrhajósok családtagjaitól, valamint extra adag élelmet az újévi ünnepi vacsorához.

Mielőtt a Progressz M-51-es dokkolt volna az űrállomáson, a korábbi, M-50 jelzésű teherűrhajó csütörtökre virradó éjjel lekapcsolódott az ISS-ről, rakterében több mint egy tonna feleslegessé vált eszközzel, kiszolgált berendezéssel és egyéb hulladékkal. A teherűrhajó a rajta szállított "űrszemét" java részével együtt elégett a Föld légkörébe érve, a maradék a Csendes-óceán kijelölt körzetébe zuhant Új-Zéland és Dél-Amerika között; a roncsok mostanra négy kilométeres mélységben nyugszanak az óceán fenekén.

Ha a szállítmány nem érkezett volna meg az űrállomásra, az asztronautáknak vissza kellett volna térniük a Földre az ISS egyik kikötőmodulján parkoló Szojuz-űrhajóval. A Nemzetközi Űrállomás ellátása a Columbia űrrepülőgép 2003 februárjában bekövetkezett katasztrófája óta Oroszországra hárul, mivel az Egyesült Államok felfüggesztette űrrepülőgép-programját.