A cápaporc-kivonat, mint rákgyógyszer: az áltudomány veszélye

2004.12.29. 8:19

Hogyan lesznek a tudományosan sosem igazolt állításokból széles körben terjedő tévhitek? Gary K. Ostrender egy szemléletes példán keresztül mutatja be, hogy mennyire kártékony lehet a médián keresztül történő manipuláció.

A cápaporc-kivonat az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint rákellenes gyógyszer. Ez az eset jól példázza, hogy mi történik, amikor az üzleti szempontok és az áltudomány győzelmet aratnak a józan ész felett, ráadásul ezzel sem az emberek, sem a cápák nem járnak jól. Gary K. Ostrander (Johns Hopkins Egyetem) szerint amióta a cápaporc rákellenes gyógyszerként szerepel, azóta nemcsak a cápák populációi indultak fogyásnak, de számos rákbeteget is lebeszéltek azokról a készítményekről, amelyek hatékonysága - a cápaporc-kivonattal ellentétben - már bizonyított.

Ostrander a rangos Cancer Research (Rákkutatás) folyóiratban december elején megjelent cikkében ("Cápaporc, rák és az áltudomány terjedésének növekvő veszélye") leírja, hogy a reklámok szerint a nyers cápaporc kivonata azért képes hatékonyan gyógyítani a daganatos betegségeket, mert a cápák állítólag sosem betegszenek meg rákban. A szerző azonban rámutat: ez az állítás nem igaz. Ostrander és kollégái az említett cikkben több mint negyven példát sorolnak fel olyan tumoros megbetegedésekre, amelyek cápáknál és rokonaiknál fordultak elő az utóbbi száz-százötven évben. Írásukban elemzik azokat a hamis érveket, amelyek meggyőzték a kétségbeesett betegek egy részét arról, hogy a porckivonat segít rajtuk, végül pedig felhívják rá a figyelmet, hogyha a társadalom a jövőben sem lesz megfelelően tájékoztatva a tudomány valós eredményeiről, akkor továbbra is széles rétegek lesznek kitéve az ilyen és ehhez hasonló sarlatánságnak.

"Az emberek azt látják a televízióban és az interneten, hogy a nyers cápaporc-kivonat majd meggyógyítja őket, és ezt sajnos minden kétely nélkül elhiszik, anélkül, hogy maguk is utánajárnának, vajon van-e egy szemernyi tudományos igazság abban, amit olvastak. Ez jól mutatja, hogy az elektronikus média terjedése menyire megnövelte az áltudományos nézetek terjedésének hatékonyságát. Azok a minden tudományos alapot nélkülöző állítások, amelyek a média nélkül megmaradnának egyszerű ostobaságnak, most eljutnak a szélesebb tömegekhez is, különféle ökológiai és társadalmi problémákat gerjesztve. Az egyetlen módja, hogy felvegyük a harcot ez ellen, ha megpróbáljuk elérni, hogy a döntéshozók és a médiában dolgozó szakemberek döntő többsége hozzájusson a munkájához feltétlenül szükséges, alapvető tudományos ismeretekhez, és megtanulja kritikusan kezelni a tudományos eredményeket" - mondta Ostrander.

A kutató "A cápák sosem lesznek rákosak" című, 1992-ben napvilágot látott könyv megjelenésétől eredezteti a cápaporc-kivonat fokozódó népszerűségét. A könyv komoly publicitást kapott, amikor 1993-ban bemutatták a CBS televízió egyik hírműsorában. Annak ellenére, hogy az említett könyv szerzője (bizonyos William Lane) is beismeri, hogy a cápáknál igenis előfordulhatnak daganatos megbetegedések, érvelését mégis a nyers cápaporc-kivonattal folytatott korai kísérletek eredményeinek sajátos értelmezésére építi. Eszerint a porcokban olyan hatóanyag található, amely gátolni látszott a tumorok és olyan új vérerek képződését, amelyek tápanyaggal és oxigénnel láthatnák el a rosszindulatú daganatkezdeményeket. "Tény, hogy a megfelelően tisztított cápaporc-kivonat tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek talán hasznosak lehetnek az emberek gyógyításában is" - mondja Ostrander. "A megoldást az jelentené, ha ezeket sikerülne kivonni és eljuttatni a daganatok helyére. Lane és a hozzá hasonló nézeteket vallók figyelmen kívül hagyják ezeket a nagyon is létező akadályokat, és azt hirdetik, hogy a cápaporc fogyasztása szájon át vagy kúp formájában a daganatok összes fajtájára megfelelő gyógyszer lehet. Nos, ennek az állításnak sajnos semmilyen tudományos alapja nincsen. Megjegyzendő, hogy bár a cápaporc rákgyógyszerként való hasznosításának ötlete már több mint egy évtizede felmerült, azóta mégsem akadt egyetlen olyan klinikailag tesztelt eredmény sem, amely bizonyította volna, hogy a cápaporc-kivonat tényleg jó a rák ellen".

Illyés András

KAPCSOLÓDÓ CIKK