A délkelet-ázsiai tragédia ismét ráirányította a figyelmet a műholdas megfigyelések fontosságára. Az űrfelvételek felbecsülhetetlen értéket jelenthetnek az előrejelzésnél és a mentésnél egyaránt.

Az űrtechnika segítségével nem csupán előre jelezhetőek egyes természeti jelenségek, hanem akkor is lehetséges a kommunikáció, a kárfelmérés, a lerombolt területek feltérképezése, amikor a földi infrastruktúra jelentős része már elpusztult - hangsúlyozta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési (egyben a hazai űrtevékenységet felügyelő) miniszter keddi sajtótájékoztatóján. Műholdfelvételek bemutatásával szemléltette, hogy amennyiben rendelkezésünkre áll megfelelő űrfotó-archívum a Föld felszínéről (jelen esetben a szökőár által érintett területekről), akkor a világűrben folyamatosan működő távérzékelő mesterséges holdak már egy katasztrófa után néhány órával, 1-2 nappal képesek új felvételek előállítására. Ezekből a felvételekből a térképészek azután friss kárfelmérési térképeket készíthetnek a mentést irányító szakembereknek.

A sajtótájékoztatón nemcsak lerombolt épületeket láthattunk (hisz ezek látványát a televíziókból már jól ismerjük), hanem jóval átfogóbb képeken érzékelhettük például azt, hogy egyes szigetek elvesztették teljes növényzetüket és infrastruktúrájukat, vagy akár darabokra is szakadtak - írja az Űrvilág.hu űrkutatási hírportál.

Kovács Kálmán hangsúlyozta: az ilyen katasztrófákban alapvető fontosságú, hogy az űrfelvételek is éppen olyan gyorsan és éppúgy ingyenesen álljanak rendelkezésre, mint bármilyen más, a mentésben, mentesítésben szükséges anyag vagy eszköz (gyógyszer, sátor, ivóvíz stb.). Ezzel a céllal alakult meg néhány éve több nagy űrügynökség részvételével a The Disasters Charter szervezet. A szervezetben működő különféle kisebb és közepes felbontású műholdak üzemeltetőit már december 26-án riasztották, és megkezdődött az adatgyűjtés, a kártérképek előállítása. A kezdeményezéshez csatlakoztak a felvételeiket egyébként súlyos pénzekért áruló, nagyfelbontású műholdakat üzemeltető vállalkozások is, mint a 80 cm felbontású IKONOS műholdat üzemeltető Space Imaging vagy az 50 cm felbontású QUICKBIRD műhold tulajdonosa, a DigitalGlobe.

Forrás: Space Imaging

Az IKONOS felvétele a katasztrófa előtt (Banda Aceh, Indonézia)

Forrás: Space Imaging

Az IKONOS felvétele a katasztrófa után

További információk és felvételek, illetve az egyes műholdak felvételeinek elérhetősége az Űrvilág.hu űrkutatási hírportálon.