Az újabb eredmények fényében mégsem ütközik bolygónk a 2004 MN4 jelű aszteroidával, amely a veszélyességi skálán minden korábbinál nagyobb fokozatot ért el.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2004 MN4 jelű kisbolygó elsőként érte el a 4-es értéket a Torino-skálán. (A Torino-skála valamely földközeli égitest által kifejezett veszély nagyságát jellemzi.) A 4-es érték olyan közeli találkozást jelent, ahol a becsapódás esélye 1 százalék körüli, és becsapódás esetén regionális méretű pusztítás várható.

A Telescopium.hu csillagászati portál beszámolója szerint azóta jelentősen pontosítani az égitest pályaelemeit. A kisbolygót néhány korábbi felvételen egészen 2004. március 15-ig visszamenőleg azonosították. Az így nyert pontosabb pályaelemek alapján már biztosan állítható, hogy az égitest 2029. április 13-án sem a Földet, sem a Holdat nem fogja eltalálni. Pánikra tehát nincs ok, ellenben a közel elhaladó objektum talán amatőr távcsövekkel is megfigyelhető lesz, azaz érdekes látványként szolgálhat majd.

Egy másik éredekesség a földközeli kisbolygók világából: 2004. december 21-én egy 5 méter átmérőjű kisbolygó rendkívül közel haladt el a Föld mellett. A 2004 YD5 jelű aszteroidát 2004. december 21-én Stan Pope fedezte fel a Spacewatch teleszkóp segítségével a FMO (Fast Moving Object) program keretében. Bár a közel 5 méter átmérőjű objektum még ekkor is viszonylag közel járt bolygónkhoz, már távolodóban volt tőlünk. December 19-én járt legközelebb a Földhöz, ekkor 1,88 földsugár távolságra haladt el mellettünk, közelebb, mint amilyen magasan (36 ezer km-re) keringenek felettünk a geostacionárius műholdak.

Legnagyobb közelítését nem is lehetett volna megfigyelni, mivel az egyes szakemberek által "vak foltnak" nevezett égterület felől, közelítőleg a Nap irányából érkezett. Bolygónk nappali oldalán az Antarktisz felett suhant el. A Földhöz képest 24,9 km/s sebességgel haladó objektum a légkör magasabb régióiban robbant volna fel, ha eltalált volna bennünket. Felizzása során a becslések alapján a -25 magnitúdós, azaz a Naphoz hasonló fényességű tűzgömböt és 0,05-0,1 megatonnás robbanást produkált volna - írja a Telescopium.hu.