Kínai agyagedények kémiai elemzése bizonyítja, hogy egykori tulajdonosai rizsből, mézből és gyümölcsökből készítettek bort, körülbelül 9 ezer évvel ezelőtt.

A lelet egy történelem előtti időkben épített közép-kínai faluból, Jiahuból származik. "A legrégibb erjesztett alkoholos ital nyomaira bukkantunk" - mondta a vizsgálatokat végző kutatócsoport vezetője, Patrick E. McGovern, a Philadelphiai Egyetem Régészeti és Antropológiai Múzeumának régészeti vegyésze.

Az eddig ismert legősibb borkészítésre utaló lelet mintegy 7400 éves, és Iránból származik. A közép-kelet nagy sörkészítő műhelyei körülbelül 5000 évvel ezelőtt élték fénykorukat. Az új eredmények további bizonyítékot szolgáltatnak ahhoz az elmélethez, hogy a keleti és a közép-keleti ázsiai civilizációk egymással párhuzamosan kezdtek el kialakulni, mintegy 10 ezer évvel ezelőtt. A növények háziasítása, a rendezett falvak építése és az erjesztett alkoholos italok előállítása egy időben kezdődött el mindkét régióban - mondja McGovern.

A kutatók kémiai oldószereket használtak ahhoz, hogy a 16 tárolóedényből kivonják a beleszáradt anyag nyomait. Kémiai módszerekkel tudták kimutatni a rizs jelenlétét. Találtak még méhviaszra utaló nyomokat, ami azt jelzi, hogy mézet is használtak, valamint galagonyára és vadszőlőre jellemző anyagokat. A részletes vizsgálatok azt mutatják, hogy a 10 ezer éves italok készítési módja az előfutára volt azoknak az eljárásoknak, ahogyan 3000 már évvel ezelőtt is készítették a bort.

Már korábban is több tucat itallal teli bronzedényt találtak Kínában, melyekből a korrodálódó tetők nem engedték elpárologni a folyadékot. Két jó állapotban lévő edényben szűrt, rizsből vagy kölesből készített ital nyomaira bukkantak. Ezeket az italokat hasonló eljárással készíthették, mint ahogyan a kínaiak a mai napig erjesztik az italaikat. A módszer első lépése, hogy penészgombát adnak a gabonához, ami lebontja a rizst vagy a kölest erjeszthető cukrokká. A borkészítők ebből a cukormasszából tárolnak adagokat, mert ebben az élesztő jól növekszik. Az élesztő átalakítja a cukrokat alkohollá, és a készítők gyógynövények hozzáadásával is segítik a fermentáció folyamatát.

Jiahu közép Kínában, Henan tartományban található, a Sárga-folyó völgyében. A legrégibb bor mellett itt találták meg az eddig ismert legősibb hangszereket, a mandzsu daru (Grus japonensis) szárnycsontjából faragott furulyákat. Továbbá találtak még ún. piktogramokat - olyan teknőspáncélokat, amelyeket jövendőmondásra használtak. A tűzben felhevítették a teknőspáncélt és a nagy hő hatására keletkező repedésekből jósoltak, aztán a repedéseket mélyebbre faragták. Így keletkeztek a piktogramok.

Alkohol és történelem

A történelem folyamán a világ számos pontján az összes emberi közösség felfedezte azt, hogyan kell a rendelkezésre álló cukorforrásokból erjesztett alkoholos italokat készíteni. Ennek az a magyarázata, hogy az alkoholnak fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és - nem utolsó sorban - tudatmódosító hatását mindenhol nagyra értékelték. Ugyanakkor arra is rájöttek, hogy az erjesztés tartósítja az élelmiszereket és az italokat. Gyógyászati, táplálkozás-élettani és élvezeti értékük miatt az erjeszett italok rendkívüli szerepet töltenek be az emberi kultúra és technika fejlődésében. Hozzájárultak a mezőgazdaság, kertgazdálkodás és az élelmiszeripar fejlődéséhez, továbbá a társadalom minden szintjén fontos szerepet töltöttek és töltenek be az ünnepek során, a születéstől a halálig. Az uralkodó osztály tagjai nagy rendezvények keretében, különleges ivóedényekből fogyasztották az erjesztett italokat. Az ősi időkben az alkohol fogyasztása a formális vallási vagy világi ceremóniák keretében terjedt ki az egész társadalomra.

Ahogy azt Kínában csinálták

A fennmaradt legrégibb írásos emlékek alapján az ősi Kínában háromféle alkoholos italt ismertek a Shang dinasztia korából (Kr.e. 1200-1046):

  • a changot, egy gyógynövénybort
  • a lit - ez egy édes, alacsony alkoholtartalmú rizsből vagy kölesből készült ital volt
  • a jiut - ez szintén rizsből vagy kölesből, teljes erjesztéssel készült, és szűrt bor volt, kb. 10-15% alkoholtartalommal.

A Shang dinasztia külön hivatalnokokra bízta az alkoholos italok készítését, melyeket időnként az uralkodó ellenőrzött. Az erjesztett italokat és ételeket rendszeresen az uralkodói ősöknek ajánlották fel áldozat formájában, és különleges formájú bronz edényekben helyezték el.

Bodrogi Lilla