A NASA hivatalos jelentése szerint a közép-európai idő szerint szerdán este startolt űrszonda biztonsági üzemmódba kapcsolta magát.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, a Delta 2 hordozórakéta indítása problémamentesen zajlott, és a start után 35 perccel a Deep Impact űrszonda megkezdte 6 hónapos, 431 millió kilométeres útját célpontja felé.

Az első kommunikációs kapcsolat rendben, sőt a vártnál előbb történt meg, röviddel utána azonban problémák jelentkeztek, és jó ideig nem lehetett tudni, sikerült-e a napelemek telepítése.

A NASA legutóbb kiadott jelentése szerint a napelemek telepítése és rögzítése megtörtént, az energiaellátás rendben zajlik, a szonda pedig megfelelő pozícióban van. Az adatokból azonban az is kiderül, hogy a Deep Impact még mindig abban az ún. biztonsági üzemmódban van, ahová röviddel a start után kapcsolta magát. Ez azt jelenti, hogy valamilyen probléma miatt minden nélkülözhető működését szünetelteti, és a Földdel való kapcsolattartásra koncentrál. Az irányítók jelenleg a hiba kiderítésén dolgoznak. Valószínűleg egy kisebb problémáról van szó, ami nem veszélyezteti a küldetést.