Közép-európai idő szerint 21 órakor a Huygens irányítóközpontjában bemutatták az első képeket a Titan felszínéről. A fantasztikus felvételeken nem várt látvány tárul elénk.

A képek megtekintése előtt olvassa el korábbi összefoglalónkat:

Forrás: ESA/NASAHuygens: óriási siker!
Hazai idő szerint 17 óra 20 perckor végképp bizonyossá vált, amiben néhány órája már komolyan reménykedtünk: a Huygens-űrszonda küldetése az űrkutatás történetének egyik legnagyobb sikere lett! Részletek


Az alábbi képeken a Huygens első felvételeit láthatjuk a Szaturnusz Titan nevű óriásholdjának felszínéről. A szemünk láttára tárul fel egy új világ, valószínűleg csak kevesek által várt minőségben és részletességgel!

Első közzétett kép: a jobb oldali sötét terület folyékony közeg (valószínűleg metán-etán tenger vagy tó), a kép nagyobb részét kitevő rész pedig egy jeges felszín lehet, amelybe talán csatornák és folyómedrek mélyülnek. Nem kizárt tehát, hogy egy tengerpartot látunk a Titánon! A felvétel 16,2 kilométeres magasságból készült, a felbontás 40 méter/pixel.

Forrás: ESA/NASA

A második közölt kép: egészen meglepő, sziklaszerű alakzatok a közvetlen közelről (a landolás után) fényképezett felszínen! Ezek minden bizonnyal jégtömbök lehetnek, amelyek méretét még nem határozták meg pontosan a kutatók. A kép tetején az égitest horizontja.

Forrás: ESA/NASA

Az irányítók szerint eddig 350 felvételt sikerült letölteniük. A legutóbbi (23.25-kor megjelent) közlés szerint azonban egyelőre nem közölnek további képeket, jelenleg a felvételek feldolgozása zajlik. A következő beszámolót szombaton 11 óra körül tervezik.