Újabb pazar képeket közöltek a Titánra pénteken leszállt Huygens űrszondától, amelynek küldetése máris az űrkutatás egyik legnagyobb sikertörténete. Az egyik kép már színeket is mutat, egy másikkal pedig madártávlatból körbe is tekinthetünk.

A jobb oldalon az első színes képet láthatjuk a Titan felszínéről és közvetlen közelről. A Huygens landolása után készült felvétel fekete-fehér változatát pénteken már láthatták Olvasóink (lásd lent). A színeket a felszínről visszavert fény színképelemzése után rendelték a képhez, amelynek segítségével jobb képet kaphatunk a valós helyzetről. A vízjég és szénhidrogénjég keverékéből álló felszín egyébként sötétebb, mint azt eredetileg gondolták. A kavicsok aljánál megfigyelhető formák erózióra utalnak, amelyet folyadék mozgása okozhat. Lehetséges, hogy a tenger- vagy tóparton vagyunk egy "árapályzónában", csak itt nem folyékony víz mozgat kőzeteket, hanem folyékony szénhidrogén görget és nyaldos "jégkavicsokat". Egészen bizarr, szokatlan világ, amelyhez hasonlót eddig nem láttunk.

Az első elemzések után nagyobb jégtömböknek gondolt kerek alakzatok inkább nagyobb kavics méretűek (a kutatók pénteken még nem adtak meg méreteket, előbb részletes elemzést végeztek). Ezek alapján a kép középvonala alatt lévő hosszúkásabb szikla (bal oldalon) kb. 15 centiméter széles lehet, és kb. 85 centiméterre van a leszállóegységtől.

A Titan: "ősi, fagyott Föld"

A Naprendszerben ismert összes hold közül csak a Titánnak van sűrű, állandó légköre. A szakemberek szerint a kémiai viszonyok részben hasonlatosak azokhoz az állapotokhoz, amelyek az élet kialakulása előtt voltak jellemzőek az ősi Földön. Az óriáshold vizsgálata így értékes információkat szolgáltathat az élet kialakulását megelőző kémiai evolúcióról.

A Szaturnusz óriásholdját sokszor csak "ősi fagyott Föld"-ként emlegetik, mivel 1,6 földi atmoszféra nyomású, 95%-ban nitrogénből álló légköre alapján a környezeti viszonyok igen hasonlók lehetnek azokhoz, amelyek mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt saját bolygónkat jellemezték - egy lényeges kivétellel. A Titán felszíni átlaghőmérséklete ugyanis jelenleg -180 Celsius-fok, ezért a víz helyett csak valamilyen szénhidrogén-vegyület, például metán és etán lehet rajta folyékony állapotban. A légkör másik fő összetevői ennek megfelelően szénhidrogén-vegyületek, főként metán.

Jelenlegi állapotában tehát a Titan felszíne nem alkalmas élet hordozására. Lehetséges azonban, hogy a hold vastag vízjégkérge alatt egy folyékony vízóceán van, amelyben talán ma is létezik a hold egykori melegebb korszakában esetlegesen kialakult élet.

Újabb fekete-fehér felvételek

Szombaton további fekete-fehér képeket is közöltek. Az alábbi képen mintha egy földi légifelvételt látnánk, a nyílt tenger felől a parthoz közeledve. A világosabb és magasabban fekvő térszínt csatornákhoz hasonló képződmények árkolják fel. A 20 méter/pixel felbontású kép a Huygens ereszkedése során, körülbelül 8 km-es magasságból készült.

Forrás: ESA/NASA

Megjelent az első panorámakép is, amelynek elkészítéséhez szintén 8 km-es magasságból készült képeket használtak (a felbontás itt is 20 méter/pixel). A szonda végül is nem a kép közepén látható, valószínűleg ködcsíkokkal szabdalt platón szállt le, hanem az oldalirányú, mindössze 6-7 km/órás sebességű szelek miatt a kép jobb oldalán lévő sötétebb területre sodródott.