Egyre inkább tudatosodik bennünk, hogy az egészséges táplálkozás javítja az életminőséget, és csökkenti számos betegség kialakulásának kockázatát. Az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme a magyar lakosság zömének sajnos megfizethetetlen olívaolaj, amelynek rákmegelőző hatásáról most új eredmények láttak napvilágot.

Ismert tény, hogy a földközi-tengeri országokban - ahol szinte kizárólag olívaolajjal főznek - magasabb az átlagéletkor, mint Észak-Európában vagy az Egyesült Államokban, ahol inkább az egyéb növényi és állati zsírok fogyasztása dominál. A hagyományos mediterrán étrendben bőségesen van zöldség, gyümölcs, hüvelyes és hal, a főzéshez használt olívaolaj pedig az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes - spanyol vagy olasz elnevezéssel "szűz" - módon, pusztán hideg préseléssel nyernek.

A chicagói Northwestern University kutatói arról számolnak be, hogy vizsgálataik szerint az olívaolaj (egyéb áldásos hatásai mellett) az emlőrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Eredményeik alapján az olívaolajban található olajsav gátolja a rákos sejteket osztódásra serkentő Her-2/neu jelű fehérje termelődését, méghozzá oly módon, hogy blokkolja a fehérjét kódoló gént. A Her-2/neu jelű fehérjét egyébként maga a kialakuló daganat termeli, és ezt tartják felelősnek a hirtelen kialakuló, agresszív rákos burjánzásokért. A fehérje kifejeződésének ("jelenlétének") mértéke az emlődaganatok kb. 30%-ában éri el azt a szintet, ahol egy immunterápiás szert alkalmazni lehet a kezelés során (további alkalmazási feltétel, hogy a fehérjét kódoló, megsokszorozódó gén kópiaszáma 10 felett legyen).

A vizsgálatokból kiderült: az olajsav nemcsak a káros fehérjét kódoló gént blokkolja, hanem növeli egyes rákellenes gyógyszerek hatékonyságát is. A vizsgálat egyúttal megerősíti azokat a már ismert tényeket is, hogy a mediterrán konyha jót tesz a szívnek, valamint késlelteti az öregedést.

Egyes orvosi körök azonban megkérdőjelezik az eredményeket. Szerintük az étrend és az emlőrák összefüggésében idáig csupán csak az bizonyított, hogy az elhízás és az alkohol jelentős kockázati tényezőnek számítanak. Az olívaolaj rákmegelőző hatásával kapcsolatban azonban nem egyértelműek és elégségesek a csupán laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok, ezért a mechanizmusok pontosabb feltérképezésére mindenképpen további kutatások szükségesek.

E+B