98%-ban érint bennünket a herpesz

2005.01.31. 13:23

Egy amerikai felmérésben a tünetmentes résztvevők 98 százalékának könny- vagy nyálmintájából mutatták ki a herpesz szimplex vírus 1. típusának örökítőanyagát. Az ereedmény arra utal, hogy a kórokozó mindenütt jelen van és elkerülhetetlen - mutatnak rá a kutatók.

A Louisianai Állami Egyetem New Orleans-i Orvostudományi Központjában végzett felmérésben a kutatók a herpesz szimplex vírus 1. típusa (HSV-1) tünetmentes hordozóinak előfordulási gyakoriságát vizsgálták.

 

A HSV-1 általában az ajkakon jelentkező hólyagos kiütéseket, ún. herpesz labiálist, valamint a szem szaruhártyájának fertőzését, herpesz szimplex keratitiszt okozza. Gyógyulás után a vírus a szervezetben látens formában megmarad, és különböző okokból időnként ismételten aktiválódik, szaporodni kezd, majd újból hólyagokkal járó elváltozásokat okoz. A HSV-1 a vírusok okozta vakság fő tényezője a nyugati világban. A fertőzés forrása az ember, így a vírus lappangása esetén a tünetmentes vírushordozó személy a fertőzés továbbításában jelentős szerepet tölt be.

 

A módszer

 

A vizsgálatban az átlag lakosságot tükröző, összesen 50, 19-71 év közötti személy vett részt. A bevont személyektől vérmintát vettek, majd 30 napon keresztül kétnaponta a szemből és szájból nyert váladékukat is megvizsgálták. A mintákat ún. polimeráz-láncreakció (polymerase chain reaction ­ PCR) segítségével analizálták. Ezzel az eljárással kis mennyiség esetén is ki lehet mutatni az örökítőanyagot, jelen esetben a herpesz szimplex vírus DNS-láncát.

 

Az eredmény

 

Összességében a vizsgált személyek 98 százalékánál, összesen 49 főnél a felmérés 30 napja alatt legalább egyszer kimutatták a kórokozó örökítőanyagát. A résztvevők 74 százalékánál, 37 személynél a vérvizsgálat pozitív eredményt adott, vagyis magas ellenanyagszintet mutatott. A szem és szájüregi minták eredménye hasonló arányban lett pozitív. Csupán egyetlen olyan résztevő volt, akinek egy mintájából sem sikerült kimutatni a vírus DNS-ét. Három főnél csak a könny, másik kettőnél csak a szájüregi kenet eredménye bizonyult pozitívnak.

 

Mindenütt jelen van

 

A HSV-fertőzések előfordulásának gyakoriságát befolyásolja az életkor, a stressz, a társadalmi helyzet, a képzettség szintje, az első szexuális érintkezéskor betöltött életkor, valamint az azóta eltelt évek száma, illetve az UV-sugárzás. Az, hogy a vírus örökítőanyaga az átlagos népesség összetételét tükröző tünetmentes résztvevők körében ilyen magas arányban kimutatható, Herbert Kaufman szerint arra utal, hogy a kórokozó mindenütt jelen van és elkerülhetetlen. A kutatást vezető szakember - akinek neve a herpesz okozta keratitisz elleni első hatékony gyógyszer kifejlesztését is fémjelzi - arra hívja fel a figyelmet, hogy a kórokozó-ürítés visszaszorításával csökkenthető lenne a további fertőzések száma. Úgy véli, hogy a kórokozó-ürítés csökkentésére, megelőzésére az újonnan kifejlesztett antivirális gyógyszerek jelenthetik a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást.

 

Cseh Júlia