Új bizonyíték a stressz és a rák kapcsolatára

2005.02.03. 11:34

Fokozza-e vajon a stressz a bőrrák kialakulását? A Johns Hopkins Kimmel Rákkutató Központ kutatóinak egereken végzett kísérletei arra engednek következtetni, hogy lehet ilyen kapcsolat, a betegségre fogékony példányoknál a krónikus stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

A kutatás eredményei szerint a stressznek és ultraibolya sugárzásnak kitett egerek esetében a stresszmentes környezetben élő rágcsálóknál megfigyelhető átlagos idő fele alatt fejlődik ki a bőrrák. A kutatást vezető Francisco Tausk rámutatott a már ismert tényre: a krónikus stressz gyengíti az immunrendszert. Ahhoz azonban, hogy hatásos kezelési módszereket tudjanak kidolgozni, elengedhetetlen a stresszfaktorok bőrrákot okozó mechanizmusának pontos megismerése.

Tausk és munkatársai összesen negyven egérnél stresszes állapotot váltottak ki rókák vizeletével, és nagy mennyiségű ultraibolya sugárzásnak tették ki őket. Az elsőként megbetegedett rágcsálónál a vizsgálat nyolcadik hetében észlelték az első bőrtumort. Azok az egyedek, amelyek stressznek nem, csak UV-sugárzásnak voltak kitéve, 13 héttel később betegedtek meg. A 21 hetes vizsgálat végén a 40 stressznek kitett egérből 14 bőrén legalább egy helyen megjelent a daganat. A stresszmentes környezetben tartott kontrollcsoport egyedei közül csupán kettőnél alakult ki bőrrák.

Bizonyított, vitathatatlan tény, hogy a krónikus stressz csökkenti az immunrendszer azon sejtjeinek aktivitását, amelyek felismerik a szervezetbe behatoló vagy kóros sejteket és azok elpusztításukról gondoskodnak. Ezzel szemben a rendszertelenül fellépő, rövidebb ideig tartó akut stressz felpörgeti az immunrendszert, így feltehetően ellentétes hatása van.

Tausk és munkatársai azon fáradoznak, hogy a krónikus stressz által elősegített daganatképződés folyamatát részleteiben megismerjék. A kutatás eredményeiről a Journal of the American Academy of Dermatology című szaklap számol be.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK